sobota, 12 lutego 2011

Gotowania na dwóch palnikach ciąg dalszy. Zupa pomidorowa z ciecierzycą.

W trakcie wczorajszych zakupów spożywczych uświadomiłam sobie, że to dla mnie najskuteczniejszy sposób nauki języka francuskiego. Jednocześnie zauważyłam, że większość marek produktów jest inna niż w Polsce i będę musiała, metodą prób i błędów, nauczyć się wybierać te najlepsze.
Najbardziej cieszy mnie niesamowity wybór warzyw i ryb, już nie mogę się doczekać kiedy będę mogła ich wszystkich spróbować!
A już jutro będziemy mieć lodówkę, więc nasza bardzo prowizoryczna dotąd kuchnia powoli nabiera normalnych kształtów;)
Dzisiejsze danie to ten świetny przepis, z moimi małymi modyfikacjami. Pyszna, zdrowa zupa, niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu. Bardzo polecam!



Zupa pomidorowa z ciecierzycą
Składniki na 3-4 porcje:
4 łyżki oliwy
2 posiekane ząbki czosnku
puszka pomidorów
puszka ugotowanej ciecierzycy
2 szklanki bulionu warzywnego
ok 200 g drobnego makaronu, ja użyłam coquilletes
sól, pieprz, suszony rozmaryn
pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej krótko czosnek, dodaj pomidory, odrobinę rozmarynu i gotuj około 10 minut. Następnie dodaj bulion, odsączoną ciecierzycę, natkę oraz makaron i gotuj kolejne 5-10 min, aż makaron będzie miękki. Zupę można podać z chlebem. Jest naprawdę pyszna i sycąca.

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciecierzycę, tej z puszki też używam, np. do sałatek, czasami do makaronu, ale zupę polecam gotować z namoczonej i ugotowanej przez nas. Różnicy jest wielka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na podobnej zasadzie przygotowywałam Pasta e Ceci z repertuaru Jamiego. Tyle tylko, że wzbogaciłam ją pomidorami właśnie, bo ciecierzyca z pomidorami lubi się bardzo.

    A języka na pewno nauczysz się w mig. Podobnie jak najlepszych marek produktów. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Strasznie widzi mi się ta łyżka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...