Mogą być na Święta albo na każdą inną okazję.
Polecam!
Kruche ciastka orzechowe
Przepis wygrzebany na forum cincin
Składniki:
- 300 g mąki
- 200g masła
- 100g orzechów włoskich
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
Orzechy zmielić. Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto; można to zrobić dzień wcześniej i zostawić je w lodówce. Moje ciasto leżało w lodówce ok 4 godziny. Na oprószonym mąką blacie wałkować partie ciasta, niezbyt cienko, szklanką lub dowolną foremką wykrawać ciastka. Układać na wyłożonej papierem blaszce, można blisko siebie, ciastka nie rosną.
Piec w temperaturze 180 stopni ok 15 minut lub na złocisty kolor. Zdejmować z blachy, gdy lekko przestygną. Jak większość kruchych ciastek nadają się do dłuższego przechowywania, o ile włożymy je do szczelnego pojemnika.
Z tych składników wyszły mi 3 blaszki ciastek.
Podoba mi się ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńSwietne! Na swieta juz nie zdaze ich upiec, ale i tak zapisze, bo takie ciacha nawet do codziennego podjadania nadaja sie doskonale.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre są takie ciasteczka. U nas znikały w tempie pierwszej prędkości kosmicznej. Szybko się je robi, ale trzeba uważać na grubość- zbyt cienkie rozlatują się. Kilka razy spaskudziłam tak i jedliśmy susz ciastkowy :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, są baaardzo kruche.
OdpowiedzUsuńPoza tym ja wolę takie grubsze i łatwiej się je wykrawa ;)
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, pomyślności, zdrowia, radości i możliwości bywania w "starym kraju" na południu :)))))
OdpowiedzUsuń