Jeśli tylko znajdziecie karczochy w puszce, polecam spróbować. Świetnie smakuje jako przekąska do wina z bagietką, grilowanymi kromkami chleba lub na krakersach. I robi się ją w 3 minuty :)
Tapenada z karczocha
Składniki:
- 1 puszka serc karczocha (ok. 250 g)
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- ok. 120 g zielonych oliwek
- szczypta soli i chilli
Karczochy i oliwki porządnie odsączamy. Razem z pozostałymi składnikami miksujemy na gładką pastę za pomocą blendera. Odstawiamy do lodówki przed podaniem. Smarujemy gotową pastą bagietkę, chleb, krakersy...co lubimy :)
Smacznego!
Ale to musi być dobre!!!
OdpowiedzUsuńłatwe i dobre! serdeczne pozdrowienia :)
UsuńGapa ze mnie, juz wiem :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam raz jeszcze
Anna
Anno, widzę, że znalazłaś odpowiedź szybciej niż udało mi się przeczytać Twój pierwszy komentarz:) Tak, tak, chodzi tu o takie już gotowe już karczochy w puszce. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny :)
UsuńFajny przepis, uwielbiam wszelkie smarowidła do pieczywa.
OdpowiedzUsuńKarczochy nie naleza do najtanszych, ale kusi mnie, by wyprobowac ten przepis :)
OdpowiedzUsuńZnowu :(( Jedna puszka serc karczocha :(((( czym można zastąpić u nas????
OdpowiedzUsuńno nie można niestety :( w Polsce karczochy w zalewie, w puszce można kupić, może nie w pierwszym lepszym sklepie,ale są ;) Co do ceny, obawiam się, że może być jednak trochę drożej niż we Francji...
Usuń:((((((
Usuń