środa, 9 maja 2012

Tapenada z karczocha

Ciekawa alternatywa dla popularnej we Francji (i nie tylko) tapenady z czarnych oliwek. 
Jeśli tylko znajdziecie karczochy w puszce, polecam spróbować. Świetnie smakuje jako przekąska do wina z bagietką, grilowanymi kromkami chleba lub na krakersach. I robi się ją w 3 minuty :)

Tapenada z karczocha

Składniki:
  • 1 puszka serc karczocha (ok. 250 g)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ok. 120 g zielonych oliwek
  • szczypta soli i chilli
Karczochy i oliwki porządnie odsączamy. Razem z pozostałymi składnikami miksujemy na gładką pastę za pomocą blendera. Odstawiamy do lodówki przed podaniem. Smarujemy gotową pastą bagietkę, chleb, krakersy...co lubimy :) 
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Gapa ze mnie, juz wiem :-)

    Pozdrawiam raz jeszcze
    Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anno, widzę, że znalazłaś odpowiedź szybciej niż udało mi się przeczytać Twój pierwszy komentarz:) Tak, tak, chodzi tu o takie już gotowe już karczochy w puszce. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny :)

      Usuń
  2. Fajny przepis, uwielbiam wszelkie smarowidła do pieczywa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Karczochy nie naleza do najtanszych, ale kusi mnie, by wyprobowac ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znowu :(( Jedna puszka serc karczocha :(((( czym można zastąpić u nas????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no nie można niestety :( w Polsce karczochy w zalewie, w puszce można kupić, może nie w pierwszym lepszym sklepie,ale są ;) Co do ceny, obawiam się, że może być jednak trochę drożej niż we Francji...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...