niedziela, 27 maja 2012

Fraisier czyli klasyczny francuski torcik z truskawkami, kremem muślinowym i marcepanem


Fraisier to klasyczny francuski deser, który wraz z pojawieniem się pierwszych truskawek pojawia się w witrynach wszystkich cukierni. Wydaje się trudny do zrobienia (ja tak myślałam). Nie jest. Ale wymaga trochę pracy i precyzji. Nie jest to na pewno ciasto z gatunku "wrzuć i zamieszaj", ale czasem warto poświecić trochę więcej czasu. A taki Fraisier to wspaniały sposób na uczczenie sezonu truskawkowego.


Fraisier classique
przepis znaleziony tu
Składniki:
Syrop:
250 ml wody
250 gr cukru
laska wanilii

Biszkopt:
4 jajka
140 gr cukru
120 gr mąki
40 gr masła

Krem muślinowy:
250 ml mleka
2 jajka
30 g mąki
50 gr cukru
nasiona z laski wanilii (z syropu)
2 g żelatyny (użyłam agar-agar)
50 g masła
150 ml śmietanki płynnej 30%

oraz:
500 gr truskawek
marcepan




Wykonanie:
Żelatynę wymieszaj w małej ilości zimnej wody. Przetnij na pół laskę wanilii i za pomocą noża oddziel nasiona i odłóż je na talerzyk. Będą potrzebne do wykonania kremu.
Tymczasem zagotuj wodę, 250g cukru i przeciętą laskę wanilii. Gotuj na wolnym ogniu kilka minut, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstaw syrop do wystygnięcia.
Teraz zajmij się biszkoptem. Wymieszaj jajka z cukrem w misce, którą następnie należy położyć na duży garnek z gotującą się wodą. Za pomocą miksera ubijaj nadal masę, aż potroi objętość, zgęstnieje i zrobi się ciepła. Następnie zdejmujemy miskę i miksujemy nadal, aż masa ostygnie. Nadal miksując dodajemy po trochu mąkę i roztopione masło. Rozprowadź gotową masę na prostokątnej dużej blaszce pokrytej papierem do pieczenia i piecz przez 4 minuty w temperaturze 240 ° C. Wyjmij ciasto z piekarnika, przykryj ścierką, aby zapobiec wysuszeniu.

Krem: Wymieszaj 2 jajka, 50 g cukru i 30 g mąki. Zagotuj mleko z nasionami z wanilii. Wlej wrzące mlekiem nad masy jajecznej. Wlej z powrotem wszystko do garnka i gotuj przez 3 minuty, ciągle mieszając. Dodaj do masy żelatyny i masło. Przykryj masę folią aluminiową i odstaw do całkowitego wystygniecia do lodówki.

A teraz montujemy ciasto :)

Za pomocą obręczy z małej tortownicy wytnij 2 okręgi z biszkoptu, jeden z nich o średnicy mniejszej o ok. 1 cm. Większy jest spodem, wkładamy go do środka tortownicy.
Truskawki myjemy, odszypułkujemy i przekrajamy na pół. Ubijamy na sztywno śmietanę. Dodajemy 1/3 śmietany do ostudzonego kremu, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy resztę i tym razem należy ją tylko delikatnie wmieszać. Napełniamy gotowym kremem rękaw cukierniczy.
Biszkoptowy spód smarujemy syropem. Wykładamy truskawki wokół obręczy tortownicy, rozcięciem na zewnątrz. Za pomocą rękawa wykładamy krem wypełniającym przy tym szczeliny między truskawkami. Wykładamy go też na spód ciasta, na który następnie wykładamy pozostałe truskawki. Wykładamy resztę kremu na wierzch, przykrywając truskawki. Przykrywamy całość mniejszym okręgiem z biszkoptu, który następnie smarujemy syropem. Taki prawie gotowy Fraisier zostawiamy w lodówce minimalnie 2 godziny. Ostatnim etapem jest wyłożenie na górę odmierzonego okręgu z cienko rozwałkoweanej masy marcepanowej. A także dekoracja, według naszego uznania :) Następnie zdejmujemy obręcz tortownicy, bardzo delikatnie i deser jest gotowy do podania :D

Bon appétit!



3 komentarze:

  1. przepięknie wygląda :) podoba mi się dekoracja na wierzchu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tym razem mnie nie ruszyło :))))) Zjadłabym osobno truskawki i osobno marcepan, a ciasto odpuściła. Niemniej śliczny ten torcik i pewnie bardzo smaczny :))))) Pozdrowienia dla Sernikożercy, "Muzyka" no i specjalne dla Ciebie :))))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...