sobota, 17 marca 2012

Sernik Forêt-Noire

Każda okazja jest dobra, żeby zrobić kolejny sernik, prawda?
Tym razem okazja pojawiła się, kiedy okazało się, że zostało mi nieco wiśni w syropie.  
Część z nich użyłam, żeby zrobić Forêt-Noire/Black Forest/Tort Szwardzwaldzki na urodziny mamy Sernikożercy i zupełnie nie miałam pomysłu co zrobić z resztą.
A że w naszym domu panuje zasada: "nie wiesz co zrobić? zrób sernik!"...
problem rozwiązał się szybko ;)


Sernik Forêt-Noire

Składniki:
Na spód:
3 łyżki mąki
1 łyżka kakao
1 duże jajko
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zmiksuj wszystkie składniki. Wyłóż masę na formę o średnicy 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 7 minut w temp. 180 stopni C.

 Masa sernikowa:
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
600 g sera do serników
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany 18%
150 g odsączonych z syropu wiśni
gorzka czekolada starta na tarce

Ser utrzyj z jajkami za pomocą miksera. Dodaj cukier, mąkę i śmietanę. Ucieraj ponownie do połączenia składników. Wyłóż masę na podpieczony spód. Na górę wyłóż wiśnie, lekko wciskając je w masę serową. Piecz w temp. 180 stopni C przez ok 45-50 minut. Uważaj, żeby sernik za bardzo się nie spiekł z góry, warto przykryć go dodatkowo folią aluminiową. Odstaw sernik do wystygnięcia. Posyp startą na tarce gorzką czekoladą. Wstaw na minimun godzinę do lodówki. 




4 komentarze:

  1. O, chyba pierwsze ciasto do zrobienia na najbliższe święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zacna zasada :) A sernik pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernikożerca powinien na rękach Cię nosić za rozpieszczanie sernikami. Ja zalałabym wiśnie odrobiną spirytusu i... senior miałby uciechę:)Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik z wisniami, cos wspanialego!!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...