poniedziałek, 16 stycznia 2012

Ciastka owsiane, ciągnące

Kolejny przepis z płatkami owsianymi w roli głównej. Słodkie ciastka z dodatkiem suszonych śliwek, lekko ciągnące, trochę w typie ciastek z "Subway'a". Upiekłam je wczoraj wieczorem, "w przerwie na reklamę". Proste, szybkie i smaczne - takie lubimy :)


Ciastka owsiane ze śliwkami
skladniki na ok. 20-25 ciastek

  • 80 g płatków owsianych
  • 150 g brązowego cukru
  • 100 g masła
  • 150 g mąki
  • 1 jajko
  • ok. 1/2 szklanki posiekanych suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masło i cukier utrzeć za pomocą miksera. Dodać jajko, płatki, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować. Dodać śliwki, dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć je palcem, układać na blaszcze pozostawiając odstęp między każdym ciastkiem. Piec ok. 15 minut, aż ciastka lekko się zezłocą. Po wyjęciu z piekarnika ciastka są bardzo miękkie, należy więc chwilkę odczekać zanim przełoży się je na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Zdecydowanie lubimy! Nie ma to jak duze, lekko ciagnace ciastko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Płatki owsiane pod każdą postacią są pycha! A jak słodkie i ciągnące, to mnie już w ogóle zachęca! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! :D Uwielbiam tego typu ciasteczka i to w wielu kombinacjach jeśli chodzi o dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj kusi i kusi. Na razie tylko śliwki wcinam z nadzieją, że nie dodadzą mi krągłości

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie lekko ciągnące to moje ulubione! Zapisuje przepis, dawno już nie jadłam ciasteczek owsianych i to 'ciągnienie się' bardzo mnie kuci. Mam nadzieje, że mój piekarnik z odchyłami nie zniweczy efektu końcowego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczne ciasteczka i co ważne błyskawiczne w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Poszukuję od jakiegoś czasu właśnie przepisu na ciasteczka owsiane ciągnąc,e nie suche i kruche, więc z chęcią wypróbuję ten przepis. Jestem tylko trochę zdziwiona, że płatki owsiane nie są jednak w "roli głównej", mąki jest 2x więcej niż płatków, podobnie cukru, ale może tak ma być, aby utrzymać odpowiednią konsystencję. Zastanawiam się jeszcze, jakiś płatków używasz - górskich czy błyskawicznych? Pytanie o rodzaj płatków jest dla mnie o tyle ważne, że różnią się wielkością - górskie są duże, błyskawiczne drobne, jakby pokruszone. Górskie są zdrowsze. Ale myślę, że w przypadku ciastek wielkość płatków może mieć wpływ na konsystencję (?)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...