czwartek, 12 stycznia 2012

Babeczki bananowo-owsiane

Wczoraj późnym wieczorem pomyślałam sobie o tym, jak dawno nie robiłam muffinów. I jak fajnie byłoby je mieć gotowe na jutrzejsze śniadanie. Do tego, bardzo już dojrzałe banany zerkały na mnie wymownie...
Skorzystałam więc z prostego przepisu Gordona Ramsay'a z książki "Zdrowa kuchnia" i zrobiłam babeczki podobne do tych z borówkami.
Bardzo smaczne, sycące, idealne muffiny śniadaniowe.
Poza tym płatki owsiane, będąc źródłem błonnika, witamin, cynku, żelaza, magnezu i wapnia, sprawiają, że każdy słodki wypiek z ich dodatkiem wydaje się być wręcz konieczny do zjedzenia ;)


Babeczki bananowo-owsiane
przepis (lekko zmodyfikowany) Gordona Ramsaya
na 12 babeczek
  • 100 g płatków owsianych
  • 4 banany, dojrzałe
  • 200 g mąki 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g cukru
  • 60 g masła
  • jajko
  • opcjonalnie: posiekane orzechy włoskie

W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. W drugiej misce rozgnieć widelcem banany, wmieszaj do nich jajko i rozpuszczone masło. Wymieszaj razem suche i mokre składniki.
Napełnij ciastem foremkę na muffinki, piecz babeczki w temp. 180 stopni, ok. 20-25 minut, do t.zw. suchego patyczka.

7 komentarzy:

  1. musiały być pyszne i na dodatek takie zdrowe!! Idealne wykorzystanie składników:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne babeczki! Zrobię mojemu meżczyźnie, bo ja za bananami nie bardzo (niestety:()...ale on będzie za nimi szalał :) Pozdrawiam ciepło w Nowym Roku!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm.. Pyszności! a przyjemność z jedzenia jeszcze większa, gdy ma się świadomość, że są takie zdrowe! :D Pięknie wyszły w tych "różanych" foremkach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiekne, a do tego - jak na slodkosci - calkiem zdrowe. Musze koniecznie wyprobowac!

    OdpowiedzUsuń
  5. A czym je uzupełniałaś? Konfitura czy czekolada? Na mnie też niekiedy bardzo dojrzałe banany zerkają. Może czas je w ten sposób zużywać?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaskółko, to konfitura i czekolada w jednym, t.zw. śliwka w czekoladzie (powidła śliwkowe z dodatkiem ciemnej czekolady, cynamonu i rumu...pycha!), hit moich zeszłorocznych przetworów. A im bardziej dojrzale banany tym lepsze, ja specjalnie je przetrzymuję, żeby potem zrobić z nich ciacho:)

    Dziewczyny, dziękuję bardzo za Wasze komentarze! Babeczki są super, i rzeczywiście, świadomość, że są do tego całkiem zdrowe, poprawia humor przy ich wcinaniu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...