środa, 4 stycznia 2012

Risotto z wędzonym łososiem i winem musującym

Witam w Nowym Roku!
Życzę Wam dużo zdrowia, miłości, słońca każdego dnia i realizacji wszystkich (nie tylko tych kulinarnych) marzeń!

A jeśli zostało Wam nieco wina z bąbelkami po sylwestrowych hulankach, polecam wykorzystać go do pysznego i prostego risotto! 
Ostatnio często gotuje inspirując się przepisami znalezionymi w książce "Cuillere d'argent" ( "Il Cucchiaio d'argento"), uważanej za biblię kuchni włoskiej.
Książka pierwszy raz została wydana w latach 50-tych i zawiera ponad 2000 przepisów! Podobno niezmiennie jest jednym z najpopularniejszych prezentów ślubnych we Włoszech. Nie udało mi się znaleźć polskiego wydania, można ją za to kupić po angielsku. Szczerze polecam, jest świetnym źródłem wiedzy o gotowaniu, także od podstaw. Nie wiem czy kiedykolwiek uda mi się zrealizować wszystkie przepisy, ale, te, które zrobiłam do tej pory, wyszły doskonale.
Przepis na risotto z wędzonym łososiem też tam znalazłam i pomimo, że nie udało mi się tym razem zrobić szczególnie ładnych zdjęć (mam chyba z tym jakiś mały twórczy kryzys...), przepis uważam na warty polecenia, i to zdecydowanie!


Risotto z wędzonym łososiem i winem musującym
4 porcje

350 g ryżu do risotto
40 g masła
350 ml wytrawnego wina musującego
80 g wędzonego łososia
1,2-1,5 l bulionu warzywnego

starty parmezan (opcjonalnie, do podania)

W garnku zagotuj bulion. W dużym rondlu, rozpuść połowę (20 g) masła i wsyp do niego ryż. Podsmaż go chwilę, aż wchłonie masło, wlej wino musujące i gotuj na średnim ogniu, aż cały płyn wyparuje. Następnie dodawaj po trochu gorący bulion, aż cały płyn wyparuje, a ryż osiągnie właściwą miękkość i konsystencję. Po każdej dodanej kielni bulionu, należy gotować do całkowitego wyparowania płynu. Zajmuje to ok. 20 minut. W miedzy czasie posiekaj drobno połowę łososia, drugą połowę pokrój na większe kawałki. Posiekanego łososia wymieszaj z pozostałą połową masła. Na ok. 2 minuty przed końcem gotowania dodaj do ryżu masło z posiekanym łososiem i kawałki łososia. Podawaj gorące. Choć oryginalny przepis tego nie sugerował, polecam posypać risotto sporą ilością startego parmezanu. Tak mi najlepiej smakuje :).

1 komentarz:

  1. Alez to musialo smakowac! Przepadam za risotto z dodatkiem rybnych smakow. Szkoda, ze Mezczyzna nie jest wielkim fanem... Coz, pozostaje mi poczekac, az bedzie mial wychodne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...