środa, 9 listopada 2011

Samosy ze szpinakiem

Samosy to fajna przekąska na wieczór z przyjaciółmi albo na kolację, jeśli podamy je np. z sałatą.
Z nadzieniem możemy szaleć do woli, ja tym razem postawiłam na proste połączenie szpinaku i sera mascarpone.



Samosy ze szpinakiem
składniki na 20 sztuk

  • 10 okrągłych płatów ciasta brick (albo filo)
  • 0,5 kg mrożonego szpinaku
  • 4 łyżki mascarpone
  • pół cebuly, posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  •  + olej do smażenia i roztrzepane jajko do sklejenia

Nadzienie: Na oliwie z oliwek podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj szpinak, smaż tak długo, aż woda całkowicie wyparuje. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Dodaj ser mascarpone. Wymieszaj i ewentualnie jeszcze dopraw.

Okrągły płat ciasta brick przetnij na połowe. Każdą połowę złóż wzdłuż. Na końcu paska nałóż łyżkę nadzienia i składaj w trójkąty. Drugi koniec ciasta posmaruj jajkiem i sklej paczuszkę. Instrukcję video jak składać samosy, znajdziecie np. tutaj (klik-klik).
Smażyć na złoto na oleju, kilka minut z każdej strony. Samosy w zasadzie powinno się smażyć w bardzo głębokim oleju, ja mam przed tym psychiczny opór (...), smażę je na ok 0,5-1 cm warstwie.
Po usmażeniu, odsączyć paczuszki na papierowym ręczniku.

11 komentarzy:

  1. Bardzo lubię tak przyrządzony szpinak. Człowiek na głodnego nie powinien oglądać blogów kulinarnych...;/

    OdpowiedzUsuń
  2. To jedna z moich ulubionych przekasek kuchni hinduskiej. Lubie, kiedy sa dobrze przyprawione :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też je lubię, ale muszę przyznać, że z ciastem brick się jeszcze nie spotkałam... Cóż to za wynalazek?

    OdpowiedzUsuń
  4. Załamałaś mnie po raz kolejny :( To ciasto? A można go sobie samemu upiec?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto brick jest bardzo popularne w kuchni arabskiej, jest podobne do filo, ale bardziej delikatne, niemalże przeźroczyste. We Francji można je kupić, podobnie jak wiele produktów z Maghrebu wszędzie i za przysłowiowe grosze. Pewnie jest sposób na to, żeby je zrobić w domu, ale wolę nawet się nie zastanawiać jak. Myślę, że w Polsce można je kupić, w specjalistycznych sklepach:) Na pewno można kupić ciasto filo, którym można ewentualnie zastąpić brick.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto filo? Napisz jakie ciasto ono przypomina- francuskie, naleśnikowe, kruche? Może można zastąpić i nadziać szpinaczkiem?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaskółko, takie ciasto to zupełnie inna bajka, jest baaaardzo cienkie. Oczywiście, jak nadziejesz francuskie takim farszem i upieczesz w piekarniku, to będzie bardzo pyszne, ale jednak zupełnie inne, danie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdzie szpinak, tam i ja. Takie samosy na pewno są przepyszne :-D a wyglądają wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  9. jak ja mogłam przegapić ten przepis.. ja żyję szpinaczem

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...