piątek, 11 listopada 2011

Kotleciki z tuńczyka i ciecierzycy

Dziś przepis lekki, łatwy i przyjemny. A do tego jeszcze ekonomiczny. 
Przygotowanie tych pysznych kotlecików sprowadza się tak naprawdę jedynie do zmiksowania wszystkich składników robotem kuchennym. Dodatek kuminu i mielonej kolendry dodaje te prostej potrawie oryginalności i egzotycznej nuty. 
Minimum wysiłku, satysfakcja gwarantowana :) Polecam wszystkim zabieganym i potrzebującym ekspresowej kuracji domowym jedzeniem.

Kotleciki z ciecierzycy i tuńczyka
składniki na około 10 niedużych kotlecików

  • puszka ugotowanej ciecierzycy
  • duża puszka tuńczyka (ok. 140g po odsączeniu)
  • pół czerwonej cebuli, pokrojonej
  • 2 jajka
  • łyżka soku z cytryny
  • płaska łyżka mielonej kolendry
  • płaska łyżka kuminu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • pół łyżeczki chilli w proszku
  • szczypta soli
  • olej (do smażenia kotlecików)

Do podania: rukola polana oliwą z oliwek, jogurt naturalny

Ciecierzycę i tuńczyka odsączyć. Za pomocą blendera lub robota kuchennego zmiksować wszystkie składniki za wyjątkiem bułki tartej. Do gotowej masy dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić. Formować okrągłe, nieco spłaszczone kotleciki. Smażyć na niewielkiej ilości oleju, aż się zezłocą z obu stron. Podawać gorące z rukolą i jogurtem naturalnym, lub tak jak lubicie :) Smacznego!


9 komentarzy:

  1. a co można użyć zamiast ciecierzycy ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mielona kolendra jest świetną przyprawą do ryb i mięs. Kumin zresztą też. Czy prosiłaś Francuza, żeby wymówił po polsku: ciecierzyca? Chciałabym to usłyszeć. Wiem, Ty jesteś niezwykle łagodny człowiek i nie znęcasz się na bliźnimi. Pozdrów Sernikożercę i brata Sernikożercy :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Może zamiast ciecierzycy soczewicę dać?

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie próbowałam robić tego przepisu z czymś innym niż ciecierzyca, więc nie chciałabym bez sprawdzania źle doradzić. Ale zdrowy rozsądek mi podpowiada, że ugotowana soczewica, najlepiej czerwona, będzie tu pasować i nieźle smakować.
    Jaskółko, przy najbliższej okazji, zrobimy test wymowy z jakimiś francuzem, oni mi też każą różne dziwne słowa powtarzać, więc mogę sobie pozwolić na trochę radości!

    OdpowiedzUsuń
  5. BARDZO mi się podobają zdjęcia :)1 - sze jest obłędne! A sądząc po składnikach - danie pyszne, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Crummblle (Hibisrose?) kochana, dzięki! może to znaczy, że coś powoli zaczynam kumać z tej fotografii, hihihi :) mam taką nadzieję!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolendra i kumin kazdemu daniu dodadza charakteru! Lubie takie niebanalne klopsiki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Szybkie, proste i jeszcze zdrowe? No proszę, świetnie ;) Coś czego szukam.
    a zdjęcia są rewelacyjne, powiedziałabym że etap "powolnego kumania" masz już daaawno za sobą ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...