Z nadzieniem możemy szaleć do woli, ja tym razem postawiłam na proste połączenie szpinaku i sera mascarpone.

Samosy ze szpinakiem
składniki na 20 sztuk
- 10 okrągłych płatów ciasta brick (albo filo)
- 0,5 kg mrożonego szpinaku
- 4 łyżki mascarpone
- pół cebuly, posiekanej
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- + olej do smażenia i roztrzepane jajko do sklejenia
Nadzienie: Na oliwie z oliwek podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj szpinak, smaż tak długo, aż woda całkowicie wyparuje. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Dodaj ser mascarpone. Wymieszaj i ewentualnie jeszcze dopraw.
Okrągły płat ciasta brick przetnij na połowe. Każdą połowę złóż wzdłuż. Na końcu paska nałóż łyżkę nadzienia i składaj w trójkąty. Drugi koniec ciasta posmaruj jajkiem i sklej paczuszkę. Instrukcję video jak składać samosy, znajdziecie np. tutaj (klik-klik).
Smażyć na złoto na oleju, kilka minut z każdej strony. Samosy w zasadzie powinno się smażyć w bardzo głębokim oleju, ja mam przed tym psychiczny opór (...), smażę je na ok 0,5-1 cm warstwie.
Po usmażeniu, odsączyć paczuszki na papierowym ręczniku.
Bardzo lubię tak przyrządzony szpinak. Człowiek na głodnego nie powinien oglądać blogów kulinarnych...;/
OdpowiedzUsuńTo jedna z moich ulubionych przekasek kuchni hinduskiej. Lubie, kiedy sa dobrze przyprawione :)
OdpowiedzUsuńTeż je lubię, ale muszę przyznać, że z ciastem brick się jeszcze nie spotkałam... Cóż to za wynalazek?
OdpowiedzUsuńMmmm pychotka
OdpowiedzUsuńZałamałaś mnie po raz kolejny :( To ciasto? A można go sobie samemu upiec?
OdpowiedzUsuńCiasto brick jest bardzo popularne w kuchni arabskiej, jest podobne do filo, ale bardziej delikatne, niemalże przeźroczyste. We Francji można je kupić, podobnie jak wiele produktów z Maghrebu wszędzie i za przysłowiowe grosze. Pewnie jest sposób na to, żeby je zrobić w domu, ale wolę nawet się nie zastanawiać jak. Myślę, że w Polsce można je kupić, w specjalistycznych sklepach:) Na pewno można kupić ciasto filo, którym można ewentualnie zastąpić brick.
OdpowiedzUsuńCiasto filo? Napisz jakie ciasto ono przypomina- francuskie, naleśnikowe, kruche? Może można zastąpić i nadziać szpinaczkiem?
OdpowiedzUsuńJaskółko, takie ciasto to zupełnie inna bajka, jest baaaardzo cienkie. Oczywiście, jak nadziejesz francuskie takim farszem i upieczesz w piekarniku, to będzie bardzo pyszne, ale jednak zupełnie inne, danie:)
OdpowiedzUsuńNo to.... :(
OdpowiedzUsuńGdzie szpinak, tam i ja. Takie samosy na pewno są przepyszne :-D a wyglądają wspaniale.
OdpowiedzUsuńjak ja mogłam przegapić ten przepis.. ja żyję szpinaczem
OdpowiedzUsuń