piątek, 19 sierpnia 2011

Ciasto z jabłkami. Niezwykle proste i pyszne.

Inspiracją do tego ciasta był przepis, który znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów.
Zrobiłam je, zmieniając nieco proporcje oraz składniki i...trochę się zmartwiłam, bo wyszło mi zupełnie inaczej niż na zdjęciach. A potem spróbowałam i moje wątpliwości zostały raz na zawsze rozwiane. Ciasto jest pyszne. Nie za słodkie, lekko karmelowe, ciężkie i wilgotne. Takie lubię.

Ciasto z jabłkami

Składniki na formę keksówkę (po moich zmianach):
250 g mąki
1/2 opakowania proszku do pieczenia
2 jajka
70 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
150 ml śmietanki płynnej 30%
2 łyżki oleju
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu
3 jabłka

I na górę ciasta:
50 g cukru
40 g masła
opakowanie cukru waniliowego

Jabłka obierz i pokrój na małe kawałki. Jajka ubij z cukrem. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól, cynamon, następnie po troszku dodawaj śmietanę i olej, cały czas mieszając. Keksówkę wysmaruj masłem. Na dno wyłóż połowę ciasta, wysyp połowe jabłek, wyłóż kolejną warstwę ciasta i na końcu resztę jabłek. Piecz ok 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Następnie wyłóż na górę podpieczonego ciasta roztopione masło wymieszane z cukrem i cukrem waniliowym. Piecz kolejne 15-20 minut. Ciasto powinno być wilgotne na górze, ale suche w środku po włożeniu patyczka.
Smacznego!



11 komentarzy:

  1. Wygląda baardzo apetycznie! Mogę prosić kawałeczek? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No, patrz, Twoje ciasto rzeczywiście wygląda troszkę inaczej... Ale często tak jest, ze napatrzymy się na coś i chcemy widzieć to takim właśnie jak nasza inspiracja, ale ale użyte składniki zawsze będą inne, zwłaszcza jeśli inspiracją jest blog obcokrajowca. Najważniejszy smak i Twoje odczucia:) - najważniejsze,z e jest takie, jak lubisz;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z przyjemnością bym się poczęstowała :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. proste przepisy są czasem najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jest na pewno takie,jakie lubie, ciezkawe-wilgotne (tak przynajmniej odbieram je ze zdjec) bardzo apetyczne :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ewelajna, masz 100% rację, tak sobie myślę, że może to być kwestia także piekarnika. Następnym razem spróbuję piec w wyższej temperaturze. Dam też mniej jabłek:)
    Gosia, dokładnie takie jest, choć nie wiem czy nie przypadkiem;) Moja mama nazwała by je zakalcem, ale przysięgam, że nim nie jest:):):)
    Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za komentarze!

    OdpowiedzUsuń
  7. Co to jest ekstrakt wanilii? Można go zastąpić olejkiem waniliowym lub cukrem wanilinowym? Pozdrowienia dla Was od nas :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaskółko, rzeczywiście z kupnem ekstraktu może być u Was kłopot. To nie to samo co olejek, który jest syntetyczny, a produkcja takiego ekstraktu polega na ekstrakcji ziaren wanilii w alkoholu (najlepiej wódce). Można go ewentualnie zrobić u siebie w domu (przepis znajdziesz na pewno w necie). Możesz go tu śmiało zastąpić cukrem waniliowym.

    OdpowiedzUsuń
  9. Proste i smaczne! Od zawsze wiadomo, że najprostsze rozwiązania są najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki. Cukier wanilinowy musi wystarczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jesli ciezkie, wilgotne i lekko karmelowe, to na pewno by mi posmakowalo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...