środa, 6 lipca 2011

Cukinie faszerowane serem ricotta i parmezanem.

Ten przepis znalazłam we wspaniałym magazynie internetowym "Yummy". "Yummy" jest zbiorem przepisów najpopularniejszych francuskich blogerów kulinarnych, do tego jest całkowicie darmowy i ozdobiony pięknymi zdjęciami.
Może niedługo powstanie polska wersja tej inicjatywy? A może już istnieje taki magazyn, a ja jeszcze o tym nie wiem?
W każdym razie danie smakowało nam bardzo. Mam ostatnio kompletnego fioła na punkcie cukinii i w kolejce czekają już kolejne przepisy do zrobienia z jej udziałem.


Cukinie faszerowane serem ricotta i parmezanem
porcja dla dwóch osób

  • 4 małe lub 3 średnie cukinie
  • 250 g sera ricotta
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek
Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Blaszkę lub naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Cukinie przekrój wzdłuż, łyżeczką wyjmij miąższ, uważając, aby jej nie złamać. W misce wymieszaj ricottę, parmezan, zioła, gałkę i jajko. Dopraw masę pieprzem. Wyłóż ją równomiernie w środek cukinii. Posól. Piecz około 30 min. Góra powinna być przyrumieniona. Danie można podać z dodatkiem sałaty z winegretem. Smacznego!

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...