Biscuit de Savoie czyli biszkopt
4 jajka, osobno białka i żółtka
60 g mączki kukyrydzianej
40 g mąki pszennej
150 g cukru
kilka kropel ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
szczypta soli
gęsta konfitura do przełożenia ciasta
Nagrzałam piekarnik do 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 22 cm nasmarowałam masłem i obsypałam mąką. Żółtka ubiłam z cukrem, tak długo, aż masa zrobiła się biała i puszysta. Nadal miksując po trochu dodawałam mąkę. Dodałam ektrakt. Białka ubiłam ze szczyptą soli na pianę. Delikatnie wmieszałam ją w masę. Całość przelałam do przygotowanej formy. Piekłam 40 minut. Po całkowitym ostygnięciu przekroiłam ciasto wzdłuż. Środek wysmarowałam warstwą konfitury. Górę ciasta posypałam cukrem pudrem. Pokroiłam w zgrabne trójkąty. Smacznego!
no i narobilas mi smaku... mniam:)
OdpowiedzUsuńfajne :) wybrałabym się z takim na piknik
OdpowiedzUsuń