wtorek, 21 czerwca 2011

Na melancholię clafoutis z nektarynkami

Dopadła mnie melancholia. 
Melancholia (gr. μελαγχολια) to w języku potocznym zasmucenie związane ze wspomnieniami, stan lekkiego przygnębienia.W dawnym języku medycznym stosowano ten termin na określenie schorzenia psychicznego, które obecnie znane jest jako depresja.
W literaturze pięknej występuje również pojęcie melancholijny oznaczające stan permanentnego smutku, nostalgii (np. postać Hamleta).
Taką definicję podaje wikipedia.
U mnie wygląda to mniej więcej tak: patrzę głównie przez szybę, a nigdy w lustro. Słucham tylko smutnych piosenek. Im smutniejsze, tym lepiej. Albo opery, a najchętniej w wykonaniu Marii Callas:

Poza tym nic nie chcę mi się robić i zwykle też nic nie robię (oprócz słuchania smutnych piosenek, opery i patrzenia przez szybę), ale zmuszam się, żeby upiec jakieś ciasto. Takie, które wyjść musi, bo jakby nie wyszło...
Zrobiłam więc clafoutis, tym razem na słodko, czyli bardziej tak, jak Clafoutis jeść się powinno. Tradycyjnie z czereśniami, ale ja miałam nektarynki i jest z nektarynkami. Pyszne. 

Clafoutis z nektarynkami:
4-5 nektarynek
200 ml mleka
3 jajka
opakowanie cukru waniliowego
120 g mąki
100 g cukru
30g roztopionego masła

Piekarnik nagrzałam do 200 stopni C. Jajka wymieszałam z cukrem i cukrem waniliowym. Nastepnie po trochu dodałam mąkę, cały czas mieszając. Dodałam roztopione masło, a na końcu mleko. Nektarynki obrałam i pokroiłam na małe kawałeczki. Wyłożyłam nimi silikonową formę jak na tartę (o średnicy 28 cm). Na górę wylałam masę. Piekłam 30 minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. 

5 komentarzy:

  1. melancholia daje chwile wyciszenia.. ale dobrze, gdy nie trwa zbyt długo. niech znika prędko..
    ciasto jest takie ładne na tym zdjęciu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Domyślam się, że pyszne :) Bo nektarynki kocham do szaleństwa :):) Niech ta melancholia szybko ucieka! W to miejsce niech przyjdzie entuzjazm. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu,
    Oby melancholia i inne dołki szybko przemieniły się w "górki" i "morze radości";)
    Pozdrawiam gorąco - ciasto zachęcające, zwłaszcza przez jego cechę: że wychodzi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny wypiek dzięki melancholii ;) polecam film Larsa Von Triera pod tym samym tytułem http://www.imdb.com/title/tt1527186/ :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...