Myślę sobie, że teraz, kiedy cukinię można kupić za przysłowiowe grosze, pojawi się na naszym stole nie jeden raz. Właściwie to już nie mogę się doczekać na powtórkę:) Polecam nie tylko roślinożercom. Delicja!
Clafoutis aux Courgettes & Fromage de Chèvre
przepis znalazłam na wspaniałym francuskim blogu kulinarnym http://mathildeencuisine.over-blog.com/.
Składniki na 4 porcje jako przystawka lub 2-3 porcje jako danie główne:
2 nieduże cukinie
ok. 150g sera koziego
40 g mąki
2 duże jajka
150ml mleka
świeże zioła (opcjonalnie, ja dodałam pietruszkę)
łyżka oliwy
sól, pieprz
Piekarnik nagrzałam do 200 stopni C. W międzyczasie pokroiłam cukinię na cienkie plasterki i podsmażyłam kilka minut na oliwie z oliwek. W misce roztrzepałam jajka, następnie dodałam po trochu mąkę, pokrojony na małe kawałki ser, a na końcu mleko i posiekane zioła. Doprawiłam solą i pieprzem. Następnie do gotowej masy dodałam podsmażoną cukinię. Wylałam to wszystko do szklanej formy żaroodpornej o średnicy ok 20cm (autorka przepisu użyła silikonowej tortownicy), piekłam ok. 35-40 min. Podałam gorące z sałatą.
Smacznego!
pyszne te kawałeczki cukinii.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tym wytrawnym clafoutis!
OdpowiedzUsuńWygląda i brzmi znakomicie.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńclafoutis na słono?
OdpowiedzUsuńa to ci dopiero!
ale jakie...znakomite!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńpysznie sie zapowiada:)
OdpowiedzUsuńwiem, że trochę to dziwne; wytrawny clafoutis...dziś za to robię go na słodko (choć i tym razem nie ten tradycyjny z czereśniami lub wiśniami) i przy najbliższej okazji się z tego wytłumaczę:)
OdpowiedzUsuńzaskoczyło mnie takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie! Przepis dodaję do ulubionych ;)
OdpowiedzUsuń