Prawdziwy hit! Coś pysznego, nic dodać nic ująć. Przepis na lekki czerwcowy obiad po francusku.
Myślę sobie, że teraz, kiedy cukinię można kupić za przysłowiowe grosze, pojawi się na naszym stole nie jeden raz. Właściwie to już nie mogę się doczekać na powtórkę:) Polecam nie tylko roślinożercom. Delicja!
Clafoutis aux Courgettes & Fromage de Chèvre
przepis znalazłam na wspaniałym francuskim blogu kulinarnym http://mathildeencuisine.over-blog.com/.
Składniki na 4 porcje jako przystawka lub 2-3 porcje jako danie główne:
2 nieduże cukinie
ok. 150g sera koziego
40 g mąki
2 duże jajka
150ml mleka
świeże zioła (opcjonalnie, ja dodałam pietruszkę)
łyżka oliwy
sól, pieprz
Piekarnik nagrzałam do 200 stopni C. W międzyczasie pokroiłam cukinię na cienkie plasterki i podsmażyłam kilka minut na oliwie z oliwek. W misce roztrzepałam jajka, następnie dodałam po trochu mąkę, pokrojony na małe kawałki ser, a na końcu mleko i posiekane zioła. Doprawiłam solą i pieprzem. Następnie do gotowej masy dodałam podsmażoną cukinię. Wylałam to wszystko do szklanej formy żaroodpornej o średnicy ok 20cm (autorka przepisu użyła silikonowej tortownicy), piekłam ok. 35-40 min. Podałam gorące z sałatą.
Smacznego!
pyszne te kawałeczki cukinii.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tym wytrawnym clafoutis!
OdpowiedzUsuńWygląda i brzmi znakomicie.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńclafoutis na słono?
OdpowiedzUsuńa to ci dopiero!
ale jakie...znakomite!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńpysznie sie zapowiada:)
OdpowiedzUsuńwiem, że trochę to dziwne; wytrawny clafoutis...dziś za to robię go na słodko (choć i tym razem nie ten tradycyjny z czereśniami lub wiśniami) i przy najbliższej okazji się z tego wytłumaczę:)
OdpowiedzUsuńzaskoczyło mnie takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie! Przepis dodaję do ulubionych ;)
OdpowiedzUsuń