sobota, 5 marca 2011

Pain perdu czyli drugie życie chleba.

"Pain perdu" czyli "stracony chleb" zwany jest też tostem francuskim. To wspaniały sposób na wykorzystanie chleba, który nie jest już najświeższy, a także pomysł na nieco inne śniadanie. Ja najbardziej lubię jeść go na słodko z dodatkiem konfitury. Można też trochę poeksperymentować, np. dodać do jajka trochę cynamonu i gałki muszkatołowej albo rozgniecionego banana.
Miłego weekendu:)

Potrzebujesz:
kilka kromek białego lub ciemnego pieczywa
2 jajka
2 łyżki mleka
ok 25 g masła
szczyptę soli

Na patelni rozgrzej masło, na średnim ogniu. W między czasie w misce roztrzep jajka z mlekiem i solą. Kromki zamocz w jajku kilka sekund z każdej strony. Smaż ok 2 minuty z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami; konfiturą, miodem, cukrem pudrem...

6 komentarzy:

  1. wspaniała reaktywacja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie propozycje...

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleb zawsze gagne.

    Nie ma straconego chleba. Tosty, grzanki, zapiekanki - trzeba go wykorzystać.

    OdpowiedzUsuń
  4. kromki wyglądają bardzo smakowicie. bardzo często wykorzystuję w ten sposób chleb już nie pierwszej świeżości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie tez byl dzisiaj francuski tost - tyle, ze pikantny, z jajkiem i serem. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. też takie robię, też!
    by się nie zmarnowało. nie wyrzucam jedzenia, mowy nie ma!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...