wtorek, 8 marca 2011

Sałatka z młodymi ziemniakami, koprem włoskim, krewetkami i świeżą kolendrą

Bardzo dobra i zdrowa sałatka, efekt moich eksperymentów:) Doskonała propozycja na kolację.
Jestem z niej bardzo zadowolona, może i Wam zasmakuje?

Składniki na 2 porcje:
4 duże garście mieszanki sałat
ok. 200 g młodych ziemniaków
pół kopru włoskiego, drobno pokrojonego
garść posiekanej kolendry
około 20 małych krewetek
mały ząbek czosnku, drobno posiekany
oliwa z oliwek

Na dressing:
1,5  łyżki soku z pomarańczy
1,5 łyżki octu z czerwonego wina
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Do mieszanki sałat dodaj porwane listki kolendry i pokrojony koper. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odstaw na około 5 minut, żeby nieco ostygły. Większe pokrój na mniejsze kawałki. W między czasie na oliwie z czosnkiem podsmaż krewetki, około minuty z każdej strony. Ziemniaki dodaj do sałatki.
Wszystkie składniki dressingu połącz, dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej nim sałatkę, dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj krewetki, po równo na każdą porcję.

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię połączenie krewetek z ziemniakami...choć trochę niekonwencjonalne jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyrafinowana sałatka. Muszę spróbować, choć za krewetkami nie przepadam, ale mój mąż je ubóstwia :)
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  3. Młode ziemniaczki w marcu? To już tak tam jest ?

    OdpowiedzUsuń
  4. jeżeli chodzi o warzywa to można tu naprawdę poszaleć, nawet w marcu...sama nie mogę się nadziwić. Ziemniaczki były francuskie i bardzo dobre! W ogóle wybór artykułów spożywczych jest tu ogromny i...muszę to przyznać, są one często lepszej jakości niż w Polsce. Zapraszamy na degustację;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...