poniedziałek, 8 listopada 2010

Zupa krem z kalafiora z parmezanem

Już nadszedł ten czas...czas, kiedy szukamy innych smaków, tych jesienno-zimowych. Potraw, których jedzenie sprawia, że czujemy się jakby ktoś otulał nas ciepłym kocem w deszczowy dzień.

To jest naprawdę pyszna zupa. Bardzo rozgrzewająca, koniecznie z dodatkiem startego parmezanu, który nadaje jej wyrazistości. Polecam gorąco.

Składniki na 4-6 porcji:
1 kalafior 
ok 300 ml bulionu warzywnego
ok 300 ml mleka (tyle żeby pokryło  kalafior)
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kuminu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula posiekana
1 ząbek czosnku posiekany
sól, pieprz do smaku
duuużo parmezanu

W dużym garnku rozgrzej oliwę i smaż na niej cebulę oraz czosnek przez kilka minut. Dodaj kumin i gałkę muszkatołową. Zamieszaj i potrzymaj chwilę na ogniu. Dodaj małe różyczki kalafiora, zalej je bulionem i dodaj tyle mleka, żeby je przykryło. Gotuj 25-30 minut aż kalafior stanie się miękki. Dodaj sól i pieprz do smaku. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Jeśli będzie za gęsta dodaj trochę wody. Możesz też dodać kleksa śmietany dla podkreślenia jej mlecznej tekstury. Podawaj w małych miseczkach, posyp hojnie startym parmezanem.
Smacznego!
  

6 komentarzy:

  1. kalafior,parmezan, gałka muszkatołowa..czosnek aromatycznie !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna zupa. Na mnie tez dzis kalafior czeka w lodowce.

    OdpowiedzUsuń
  3. i ja już poczułam ten jesienny czas. bardzo go lubię.

    OdpowiedzUsuń
  4. taka śnieżna ta zupka. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bielutka, jak śnieg. Zrobię ją w zimie, jak spadnie pierwszy śnieg, tylko przepis odpiszę :) Bardzo ładnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis na zupę z Kaloryfera ekstra, zwłaszcza z dodatkiem sera. Co to jest kumin i po co sie go dodaje ? Wielkie sorki : Kuchareczko, Paulo, Asiejo, Anulko i Pokolorowana, trochę się cykam, nie wiem czy to w porządku by facet wkradał się w kulinarnego bloga, ale jeśli już to poza tym, że też lubię kalafiory, to czy nie macie przepisu na kalafiora na zimno, np na sałatkę ? Pozdrawiam, może jednak kuchnia może byc fajna. Tomaszewski

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...