To jest naprawdę pyszna zupa. Bardzo rozgrzewająca, koniecznie z dodatkiem startego parmezanu, który nadaje jej wyrazistości. Polecam gorąco.
Składniki na 4-6 porcji:
1 kalafior
ok 300 ml bulionu warzywnego
ok 300 ml mleka (tyle żeby pokryło kalafior)
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kuminu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula posiekana
1 ząbek czosnku posiekany
sól, pieprz do smaku
duuużo parmezanu
W dużym garnku rozgrzej oliwę i smaż na niej cebulę oraz czosnek przez kilka minut. Dodaj kumin i gałkę muszkatołową. Zamieszaj i potrzymaj chwilę na ogniu. Dodaj małe różyczki kalafiora, zalej je bulionem i dodaj tyle mleka, żeby je przykryło. Gotuj 25-30 minut aż kalafior stanie się miękki. Dodaj sól i pieprz do smaku. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Jeśli będzie za gęsta dodaj trochę wody. Możesz też dodać kleksa śmietany dla podkreślenia jej mlecznej tekstury. Podawaj w małych miseczkach, posyp hojnie startym parmezanem.
Smacznego!
kalafior,parmezan, gałka muszkatołowa..czosnek aromatycznie !!!
OdpowiedzUsuńBardzo fajna zupa. Na mnie tez dzis kalafior czeka w lodowce.
OdpowiedzUsuńi ja już poczułam ten jesienny czas. bardzo go lubię.
OdpowiedzUsuńtaka śnieżna ta zupka. mniam!
OdpowiedzUsuńBielutka, jak śnieg. Zrobię ją w zimie, jak spadnie pierwszy śnieg, tylko przepis odpiszę :) Bardzo ładnie wygląda.
OdpowiedzUsuńPrzepis na zupę z Kaloryfera ekstra, zwłaszcza z dodatkiem sera. Co to jest kumin i po co sie go dodaje ? Wielkie sorki : Kuchareczko, Paulo, Asiejo, Anulko i Pokolorowana, trochę się cykam, nie wiem czy to w porządku by facet wkradał się w kulinarnego bloga, ale jeśli już to poza tym, że też lubię kalafiory, to czy nie macie przepisu na kalafiora na zimno, np na sałatkę ? Pozdrawiam, może jednak kuchnia może byc fajna. Tomaszewski
OdpowiedzUsuń