Kobiety to lubią-czekolada i wisienki:) Ze specjalną dedykacją dla naszego niezastąpionego Szatana.
Long live rock and roll!
Babeczki mocno czekoladowe z polewą z białej i gorzkiej czekolady (z wisienką):
(improwizacja na temat Chocolate Cherry Cupcakes Nigelli Lawson)Na 10-12 babeczek:
125 g masła
100 g gorzkiej czekolady (min. 70% zawartości kakao)
120 g cukru
2 jajka
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Rozpuść masło w rondelku, dodaj kawałki czekolady. Mieszaj aż wszystko ładnie się rozpuści i połączy. Odstaw na chwilkę. Dodaj cukier, wymieszaj. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj aż masa będzie gładka. Na końcu dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Jeśli masa będzie zby gęsta, dodaj trochę mleka. Wyłóż do foremek na babeczki do 3/4 wysokości. Piecz ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Przygotuj polewy:
Białą:
50 g białej czekolady rozpuść w rondelku z 50 ml śmietany.
Ciemną:
50 g gorzkiej czekolady rozpuść w rondelku z 50 ml śmietany kremówki.
są przeurocze! takie.. babeczkowe.. z ta wisienką! :)
OdpowiedzUsuńTeż ostatnio robiłam polewę do muffinów z białej czekolady i śmietany. Zastanawiam się, czy jest jakiś sposób aby polewa z takiej białej czekolady stała się bardziej biała? Babeczki z wisienką słodkie. Mniam :)
OdpowiedzUsuńto ja zdecydowanie piszę się na takie dwie! :)
OdpowiedzUsuńoj tak, zdecydowanie lubię to!
OdpowiedzUsuńCudownie i pysznie.
OdpowiedzUsuńChętnie się z nimi zakręcę! ;))
pieknie wygladaja:) porywam jedna i zjadam, mniam:)
OdpowiedzUsuńcukrowa wróżko, paulo, aga, zaytoon, kaś:
OdpowiedzUsuńcieszę się, że Wam się spodobały. Babeczkom babeczki bardzo smakowały:)
po prostu smaczny muffin: nie mam pojęcia jak sprawić, żeby polewa była bardziej biała...ale taka też jest ładna:)
Biały kolor daje lukier z cukru pudru, ale to jest zupełnie inny smak
OdpowiedzUsuńCo więcej, mnie kojarzą się z pin-up girls. Zwłaszcza wisienka :). Bardzo smakowite.
OdpowiedzUsuńBiały lukier wygląda, jak sperma :P
OdpowiedzUsuń