Ciasto:
100 g zimnego masła
200 g mąki
1 jajko
szczypta soli
Wszystkie składniki szybko połącz, nie wolno długo ugniatać ciasta, bo będzie twarde.
Utwórz kulę i włóż do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Formę na tartę wylep ciastem, na nie wyłóż papier do pieczenie i na to wysyp fasolę (albo groch). Podpiecz 15 min.
Przygotuj farsz:
250 g ricotty
250 g szpinaku (ja dałam mrożony, ale oczywiście świeży będzie lepszy)
2 jajka
100 ml śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
łyżka masła
Na rozgrzaną patelnie wrzuć masło i czosnek, dodaj szpinak, dopraw solą, pieprzem i gałka muszkatołową.
Podsmaż kilka minut, aż wyparuje woda. Dodaj ser, jajka, śmietanę, ewentualnie dopraw do smaku.
Wylej masę na podpieczony spód. Piecz ok 25-30 min. Voila! Smaczne na zimno i na gorąco.
Wygląda pięknie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje!
OdpowiedzUsuńbardzo fajny smak ma takie nadzienie :)
OdpowiedzUsuń