niedziela, 19 września 2010

Tarta ze szpinakiem i serem ricotta

W tym tygodniu znowu gotuję tylko dla siebie. Staram się nie marnować jedzenia i wymyślać potrawy z tego, co akurat mam w lodówce. Tym razem padło na ricottę z upływającym terminem przydatności. Wszyscy wiedzą, że biały ser i szpinak to niezawodne połączenie. I tak oto powstała prosta tarta.


Ciasto: 
100 g zimnego masła
200 g mąki
1 jajko
szczypta soli

Wszystkie składniki szybko połącz, nie wolno długo ugniatać ciasta, bo będzie twarde.
Utwórz kulę i włóż do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Formę na tartę wylep ciastem, na nie wyłóż papier do pieczenie i na to wysyp fasolę (albo groch). Podpiecz 15 min. 

Przygotuj farsz:
250 g ricotty
250 g szpinaku (ja dałam mrożony, ale oczywiście świeży będzie lepszy)
2 jajka
100 ml śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
łyżka masła

Na rozgrzaną patelnie wrzuć masło i czosnek, dodaj szpinak, dopraw solą, pieprzem i gałka muszkatołową.
Podsmaż kilka minut, aż wyparuje woda. Dodaj ser, jajka, śmietanę, ewentualnie dopraw do smaku. 
Wylej masę na podpieczony spód. Piecz ok 25-30 min. Voila! Smaczne na zimno i na gorąco. 

2 komentarze:

  1. Wygląda pięknie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny smak ma takie nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...