niedziela, 19 stycznia 2014

Idealne ciasto czekoladowe

"Ciasto bardziej czekoladowe niż czekolada" jak je podsumował 4-letni synek moich przyjaciół.
Przepis Pierre'a Hermé, jednego z najsłynniejszych francuskich cukierników to przepis na moje ulubione ciasto czekoladowe. 
Duuuuużo dobrej jakości czekolady i duuuużo masła - to jego sekret. 
Rozpustne, zmysłowe, dekadenckie. I tak proste w wykonaniu, że aż trudno w to uwierzyć. Z tych wszystkich powodów powinno być chyba nielegalne. Ale jako, że nie jest...oto przepis:


Ciasto czekoladowe Pierre'a Hermé
  • 250 g gorzkiej, dobrej jakości czekolady
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 70 g mąki pszennej

Jedyne co należy zrobić to:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Foremkę (okrągłą o średnicy 23 cm lub kwadratową o boku 20 cm) wysmarować masłem.
Czekoladę i masło rozpuścić w kapieli wodnej.
Jajka ubić z cukrem.
Do masy dodać lekko przestudzoną czekoladę z masłem. Wymieszać.
Dodać przesianą makę i dobrze wymieszać.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut.
Wystudzić przed krojeniem i podaniem.

Świetnie, naprawdę bosko smakuje z kulką lodów waniliowych.
Tak czy inaczej, jedyne co mogę powiedzieć o tym cieście to, że:



Dziękuję, smacznego.

 

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...