Przepis Pierre'a Hermé, jednego z najsłynniejszych francuskich cukierników to przepis na moje ulubione ciasto czekoladowe.
Duuuuużo dobrej jakości czekolady i duuuużo masła - to jego sekret.
Rozpustne, zmysłowe, dekadenckie. I tak proste w wykonaniu, że aż trudno w to uwierzyć. Z tych wszystkich powodów powinno być chyba nielegalne. Ale jako, że nie jest...oto przepis:
Ciasto czekoladowe Pierre'a Hermé
- 250 g gorzkiej, dobrej jakości czekolady
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 70 g mąki pszennej
Jedyne co należy zrobić to:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Foremkę (okrągłą o średnicy 23 cm lub kwadratową o boku 20 cm) wysmarować masłem.
Czekoladę i masło rozpuścić w kapieli wodnej.
Jajka ubić z cukrem.
Do masy dodać lekko przestudzoną czekoladę z masłem. Wymieszać.
Dodać przesianą makę i dobrze wymieszać.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut.
Wystudzić przed krojeniem i podaniem.
Świetnie, naprawdę bosko smakuje z kulką lodów waniliowych.
Tak czy inaczej, jedyne co mogę powiedzieć o tym cieście to, że:
Dziękuję, smacznego.
Oj tak , ciepłe ciasto czekoladowe i gałka lodów ... poezja ;)
OdpowiedzUsuńpysznie:d
OdpowiedzUsuńHmmmm.... chyba wolę bezę:)
OdpowiedzUsuń