niedziela, 12 stycznia 2014

Cherry Pie

Myślę, że Special Agent Dale Cooper byłby usatysfakcjonowany, nawet jeśli moje Cherry Pie to nie taka typowo amerykańska tarta z wiśniami.
A jednak, moim zdanie to ciasto, które zasługuje na to, żeby poświęcić mu choć krótki wiersz.
Kruchutkie maślane ciasto i słodko - kwaskowate nadzienie wiśniowe...coś pysznego!



Cherry Pie (prawie) jak w miasteczku Twin Peaks

Kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżka wody (opcjonalnie)

Nadzienie:
  • 400 g wiśni odsączonych z syropu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • szczypta cynamonu
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Ze wszystkich składników szybko ugniatamy ciasto. Jeśli będziemy je wyrabiać za długo, nie będzie tak kruche i delikatne. Dzielimy ciasto na dwie kule, jedna mniejsza od drugiej, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.

Przygotowujemy formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem), smarujemy ją delikatnie masłem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

Większą kulę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy ją na formę. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać na górę np. suchą fasolę (aby obciążyć ciasto). Piec przez ok. 12 minut.

W międzyczasie przygotować nadzienie. Odsączone wiśnie wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Mniejszą schłodzoną kulę ciasta rozwałkować tworząc koło wielkości formy do pieczenia i wyłożyć na górę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na ok. 45 minut. Ostudzić przed podaniem.

Smacznego!
























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...