Placki są słodko-pikatne dzięki połączeniu kukurydzy i świeżego chilli. Dodałam do nich listki bazylii, ale sądze, że świetne będą też z kolendrą. Fajne są. Polecam.
Placki z kukurydzą, chilli i bazylią
Składniki na 4 porcje:
120 g mąki
150 ml mleka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka kukurydzy
1 świeża papryczka chilli, posiekana
garść drobno pokrojonej bazylii
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Mleko wymieszaj z jajkiem. Połącz dokładnie suche i mokre składniki. Dodaj kukurydzę, chilli i bazylię. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż niewielkie placki (u mnie jeden placek to dwie łyżki masy), na złoty kolor.
Podawaj gorące. Pasuje do nich np. guacamole.
Zjadać zanim Was zjedzą komary.
To wszystko na dziś. Smacznego! :)
świetny pomysł:) pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń