Sernik limonkowy z makiem
- 130 g ciastek digestive
- 60 g roztopionego masła
- 700 g serka Philadelphia
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki maku
- skórka starta z dwóch limonek
- 3 łyżki soku z limonki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Wymieszać dobrze pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć nimi równomiernie formę o średnicy 22-23 cm. Wstawić do lodówki. Ser wymieszać z cukrem za pomocą miksera. Dodawać, po jednym, jajka, cały czas miksując (na wolnym obrotach, jedynie do wymieszania się składników).
Wmieszać drewnianą łyżką mak, sok i skórkę z limonki. Wyłożyć masę na schłodzony spód. Wstawić do piekarnika i piec ok 50-60 minut. Można przykryć go folią aluminiową, żeby zachować biały kolor. Sernik będzie gotowy, kiedy ser zetnie się po bokach, a po środku pozostanie lekko galaretowaty. Gotowy sernik ostudzić, wyjąć z formy, wstawić do lodówki na minimun 6 godzin przed podaniem. Smacznego!
Intrygujacy jest dodatek maku! Lubię serniki z serkiem kremowym :)
OdpowiedzUsuńMak sprawia, że tekstura jest ciekawsza, tak mi się wydaje;) Dzięki za odwiedziny!
UsuńNiedawno robilam sernik z makiem, ale pieczony. To byla dla mnie nowosc. Na zimno, i to w dodatku z limonka, tez musi byc przepyszny!Pieknie sie prezentuje.
OdpowiedzUsuńFlowerku, ale mój sernik też jest pieczony:) Ale najlepiej smakuje mocno schłodzony! :) pozdrawiam Cię serdecznie :)
UsuńPycha! Narobiłaś mi smaka!
OdpowiedzUsuńOrzeźwiający, a do tego wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńmmmm limonka - na lato idealna :) Musi byc pyszny!
OdpowiedzUsuńChyba długo się nie ostał :)))) SERNIK i to z makiem :))))
OdpowiedzUsuń