poniedziałek, 20 lutego 2012

Drożdżówki z serem. Szkolne wspomnienie.

Drożdżówki z serem przypominają mi o czasach szkoły podstawowej, kiedy w moim plecaku, zwykle to ona czekała na mnie, zawinięta w foliowy woreczek, gotowa by ją zjeść na przerwie na drugie śniadanie.
Ze wszystkich drożdżówek właśnie ją lubiłam najbardziej, była bezkonkurencyjna.
We Francji takich drożdżówek nie ma. Są inne pyszności, ale to jednak nie to samo.
Ostatnio dostałam miły prezent, opakowanie polskiego sera na serniki. Dla nas to pradziwy rarytas. Opakowanie było za małe żeby zrobić sernik, za to w sam raz, żeby zrobić nadzienie do drożdżówek. 
Po północy wyciągnęłam je z piekarnika, szczęśliwa i dumna, nie mogłam się powstrzymać, żeby jednej nie spróbować, takiej jeszcze lekko ciepłej. Dziś jeszcze szczęśliwsza, bo mogłam się nimi podzielić, zjadłam je ochoczo na drugie śniadanie.


Drożdżówki z serem
Przepis pochodzi z książki: "Drożdżowe wypieki" Małgorzaty Zielińskiej
składniki na ok. 16 bułek (ja robiłam z połowy porcji)

Ciasto:
500-600 g mąki pszennej (w zależności od tego ile płynu wchłonie mąka)
1 łyżeczka suszonych instant
40 g cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka 
szczypta soli

Nadzienie:
400 g białego sera (użyłam sera do serników)
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
roztrzepane jajko do posmarowania bułek

1. Wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka i odstawić na kilka minut.
2. Mleko lekko podgrzać, wymieszać z olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. 3. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
4. Wyrobić gładkie ciasto. 

5. Przykryć je ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż ciasto podwoi swoją objętość.
6. W międzyczasie przygotować nadzienie. Wszystkie składniki nalezy po prostu utrzeć.
7. Kiedy ciasto wyrośnie, formować okrągłe bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić je przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok pół godziny.
8. Kiedy już lekko podrosną, w każdej bułce zrobić płaskie zagłębienie, np. dnem filiżanki, a następnie napełnieć je nadzieniem, ja lubię kiedy jest go duuużo:). 

9. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem.
10.Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce. 

Uwagi : Podobnie jak wszystkie drożdżowe wypieki, i te bułeczki, im są świeższe tym są smaczniejsze. Owinięte w folię spożywczą dłużej zachowają świeżość. Można je też zamrozić. Wówczas, po wyjęciu z zamrażalnika wkładamy je na 10 minut do nagrzanego piekarnika.

5 komentarzy:

  1. o taak! Jak drożdżówka, to z serem albo z dużą ilością kruszonki. Najbardziej to lubiłam ten ser wyjadać - bezcenne wspomnienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dostawałam kanapki, ale czasem trafiała się drożdżówka, rarytas;D Najlepiej z serem:) Ta wygląda idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, tak. Te drożdżówki są niezastąpione! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Drożdżówki z serem zawsze robią furorę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...