poniedziałek, 19 grudnia 2011

Kruche ciastka orzechowe

Szybki post na równie szybkie ciasteczka. Bardzo kruche, o wyraźnym orzechowym smaku. 
Mogą być na Święta albo na każdą inną okazję. 
Polecam! 


Kruche ciastka orzechowe
Przepis wygrzebany na forum cincin
Składniki:
  • 300 g mąki
  • 200g masła
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka

Orzechy zmielić. Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto; można to zrobić dzień wcześniej i zostawić je w lodówce. Moje ciasto leżało w lodówce ok 4 godziny. Na oprószonym mąką blacie wałkować partie ciasta, niezbyt cienko, szklanką lub dowolną foremką wykrawać ciastka. Układać na wyłożonej papierem blaszce, można blisko siebie, ciastka nie rosną.

Piec w temperaturze 180 stopni ok 15 minut lub na złocisty kolor. Zdejmować z blachy, gdy lekko przestygną. Jak większość kruchych ciastek nadają się do dłuższego przechowywania, o ile włożymy je do szczelnego pojemnika.

Z tych składników wyszły mi 3 blaszki ciastek.

5 komentarzy:

  1. Podoba mi się ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietne! Na swieta juz nie zdaze ich upiec, ale i tak zapisze, bo takie ciacha nawet do codziennego podjadania nadaja sie doskonale.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre są takie ciasteczka. U nas znikały w tempie pierwszej prędkości kosmicznej. Szybko się je robi, ale trzeba uważać na grubość- zbyt cienkie rozlatują się. Kilka razy spaskudziłam tak i jedliśmy susz ciastkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda, są baaardzo kruche.
    Poza tym ja wolę takie grubsze i łatwiej się je wykrawa ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, pomyślności, zdrowia, radości i możliwości bywania w "starym kraju" na południu :)))))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...