środa, 16 listopada 2011

Odwrócone ciasto z ananasem

Ostatnio nie miałam czasu na fotografowanie naszych posiłków, choć trochę się w mojej kuchni działo. Między innymi przygotowałam obiad 100 % français dla miłego gościa z Polski. Była zupa cebulowa zapiekana z bagietką posypaną serem gruyere, zrobiłam też wyjątkowo (na specjalne życzenie!!!) danie z mięsem - lokalną quiche lorraine, a na deser sprawdzony mousse au chocolat wg. Pierra Hermé (obiecuje wkrótce zamieścić ten wspaniały, prosty przepis). Tak więc gość zajadał się francuską tartą z boczkiem, a ja w zamian zajadałam się ptasim mleczkiem dostarczonym prosto z Polski.

Tymczasem jednak na blogu ciasto idealne do popołudniowej kawy. Powstało trochę z przypadku. W szafce leżała puszka z plastrami ananasa, w lodówce było tylko jedno jajko, a w pamięci miałam podobny przepis podejrzany w którymś z kulinarnych czasopism. I tak oto jest - odwrócone ciasto z karmelizowanym ananasem. 


Odwrócone ciasto z ananasem
  • 6 plasterków ananasa z puszki
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 1 jajko
  • 125 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
Na patelni rozpuścić 25 g masła z 25 g cukru. Położyć na nią odsączone plastry ananasa, smażyć z obu stron do zarumienienia się. Zdjąć z ognia. Pozostałe masło utrzeć z resztą cukru, dodać jajko, następnie przesianą makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować do połaczenia wszystkich składników. Na spód okrągłej foremki o średnicy ok. 22 cm wyłożyć ananas razem z pozostałym na patelni masłem. Na górę wyłożyć równomiernie ciasto. Piec ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu wyłożyć ciasto dnem do góry.




6 komentarzy:

  1. Ciasto wyglada oblednie! A na taki francuski obiad chetnie bym sie do ciebie wprosila.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie wyglądają te krążki ananasa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piecze się, zobaczymy co to wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Juz kiedyś upieklam ciasto z tego przepisu. Podwoilam tylko składniki i zamienilam cześć mąki na mąkę kokosową - wyszło oblędnie dobre więc dziś powtórka :)
    By the way, polecam mąkę kokosową, jest mega zdrowa ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...