piątek, 14 października 2011

Brownie cheesecake. Bo nie ma nic lepszego niż czekolada!

W ramach walki z sezonowym zaburzeniem nastroju, czyli po prostu jesienną chandrą (która w tym roku zaatakowała mnie nagle i ze wzmożoną siłą), postanowiłam zafundować sobie porcję (lub dwie;)) czegoś mocno czekoladowego. 

Uwielbiam połączenie masy serowej z czekoladą. Samo brownie często mnie "zatyka", ale w połączeniu z serem to już inna historia...która rzadko się kończy na jednym kawałku. 
Niestety nie posiadam kwadratowej foremki, w której robi się brownie. Zamieniłam ją na tortownicę o średnicy 26 cm i pokroiłam ciasto w trójkąty. I muszę przyznać, że efekt całkiem mi się podoba :)


Brownie Cheesecake
przepis pochodzi ze strony Smitten Kitchen

Brownie:
110 g masła
80 g dobrej gorzkiej czekolady
niecała szklanka cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki mąki


Masa serowa:
240 g sera na sernik
1/3 szklanki cukru
1 żółtko
kilka kropel ekstraktu z wanilii


Najpierw przygotuj ciasto na brownie. Piekarnik nagrzej do 180 ° C. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj dodatkowo masłem. W garnuszku na małym ogniu rozpuść czekoladę z masłem. Zdejmij z ognia, dodaj cukier, jajka, ekstrakt i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj. Następnie wmieszaj delikatnie przesianą mąkę. Wylej masę do przygotowanej formy.
Teraz zajmij się masą serową. Po prostu dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Wyłóż masę serową łyżką na masę brownie i rozprowadź ją za pomocą noża lub szpatułki tworząc "zygzaki". 

Piecz około 30-35 minut. Poczekaj z krojeniem, aż ciasto całkowicie wystygnie. Najlepiej smakuje drugiego dnia.
Smacznego! Nie dajcie się sezonowej chandrze!




14 komentarzy:

  1. Zgadzam się - nie ma nic lepszego!!! I chcę do Ciebie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie to jest piękne! musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę pięknie wygląda :)Ciekawe czy quark albo ricotta nadałaby się tu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anno-Mario, zapraszam! ;)
    Deserowo, naprawdę JEST ^^
    kuchennefascynacje, na pewno można użyć każdego creme cheese, ja mieszkam we Francji i musiałam użyć tutejszego fromage frais, też dał radę;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam się, a ja jestem dodatkowo fanką sernika ;)
    Pyszne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  6. Brak mi słów;) genialne!,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Super! Zawsze chciałam upiec coś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O matko, jak to wygląda obłędnie! Zakochałam się zupełnie w tym sernikobrownie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis, wygląda pięknie! Chyba sobie zrobię takie... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. z takim ciastem przejdzie każda chandra:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jej, to sernikobrownie jest rewelacyjne! Wygląda jak obraz :) Lubię ser w połączeniu z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jaki wybrac rozmiar formy??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam w okrągłej formie o średnicy 26 cm. W oryginalnym przepisie była to kwadratowa forma o boku 20 cm.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...