W mojej kuchni za to już na dobre zapanowała jesień. Kakao, gruszki i orzechy to trzy główne składniki ciasta, które Wam dziś polecam. Jest mocno czekoladowe, połączenie gruszek i orzechów świetnie się tu odnalazło.
Ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami włoskimi
Składniki na małą tortownicę (śr. 22-23 cm)
- szklanka mąki
- płaska łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 6 łyżek niesłodzonego, dobrej jakości kakao
- 3 jajka
- 120 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 gruszki (ja użyłam konferencji)
- pół szklanki orzechów włoskich, grubo pokrojonych
Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Odstaw.
Za pomocą miksera utrzyj jajka na sztywną, jasną masą (na najwyższych obrotach zajmie to ok. 10 minut). W tym czasie możesz roztopić masło. Kiedy już się roztopi, potrzymaj je na ogniu kilka minut, aż zacznie brązowieć. Odstaw w ciepłe miejsce. Do jajek dodaj cukier, ucieraj dodatkowe kilka minut. Masę jajeczną połącz z mieszanką suchych składników i masłem, zrób to bardzo delikatnie. Nie można mieszać zbyt długo, gdyż ciasto straci na puszystości. Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wylej na nią ciasto. Na górę wyłóż gęsto pokrojone na małe kawałki gruszki oraz orzechy. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i piecz ok 50-60 minut, do suchego patyczka.
Robiąc moje ciasto inspirowałam się przepisem ze strony Smitten Kitchen.
No, nieźle wygląda. Pewnie smaczne bardzo. Ja tymczasem cytrynowe upiekłam w mocno uszczuplonym o trzy szyby w drzwiczkach piekarniku. Udało się, czyli piec jeszcze posłuży. U nas również bardzo ciepło i przyjemnie. Oby tak do wiosny. Pozdrowienia dla Was :))) od nas wszystkich :))
OdpowiedzUsuńGruszki i czekolada! Pycha!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak piekna pogoda o tej, zwykle zimnej i paskudnej, porze roku :) A ciacho wyglada przepysznie!
OdpowiedzUsuńRobi na mnie bardzo pozytywne wrażenie!
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńa u nas jeszcze tyle złotych liści i drożdżowe bułki się pieką...
OdpowiedzUsuńdużo udanych ciast na jesienne" melancholije"
Wspaniałe ciasto i bardzo ładne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńchce taki kawalek!!! pysznie sie zapowiada:)
OdpowiedzUsuńoj....moge sobie wyobrazic,ze przepyszne jest,pieklam pare dni temu (na dniach na blogu) czekoladowe z gruszkami,to znam ten smaczek....) wspaniale wyglada!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
To jest przepiękne! Chyba czas zacząć piec ciasta :)
OdpowiedzUsuń