poniedziałek, 31 października 2011

Bardzo czekoladowe ciasto z gruszkami i orzechami włoskimi

Kiedy już wydobyliśmy z ciemnych kątów pudła z ciepłymi kurtkami, szalikami i czapkami, przygotowaliśmy zapasy przyprawy do grzańca i uszczelniliśmy nasze stare okna chroniąc się przed zimnym wiatrem, pogoda we Francji, po raz kolejny w tym roku, okazała się zupełnie nieprzewidywalna. Wczoraj oglądaliśmy wiadomości z opadniętą szczęką, bo tam plażowicze w Marsylii i dzieciaki ganiające po ulicy w krótkich spodenkach. Lotaryngia, jak to Lotaryngia, daleko od południa Francji, ale i tak można było rozpiąć wiatrówkę i wystawić buzię do słoneczka. No i wyłączyć ogrzewanie. Miło.

W mojej kuchni za to już na dobre zapanowała jesień. Kakao, gruszki i orzechy to trzy główne składniki ciasta, które Wam dziś polecam. Jest mocno czekoladowe, połączenie gruszek i orzechów świetnie się tu odnalazło.


Ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami włoskimi
Składniki na małą tortownicę (śr. 22-23 cm)

  • szklanka mąki
  • płaska łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 6 łyżek niesłodzonego, dobrej jakości kakao
  • 3 jajka
  • 120 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 gruszki (ja użyłam konferencji)
  • pół szklanki orzechów włoskich, grubo pokrojonych

Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Odstaw. 
Za pomocą miksera utrzyj jajka na sztywną, jasną masą (na najwyższych obrotach zajmie to ok. 10 minut). W tym czasie możesz roztopić masło. Kiedy już się roztopi, potrzymaj je na ogniu kilka minut, aż zacznie brązowieć. Odstaw w ciepłe miejsce. Do jajek dodaj cukier, ucieraj dodatkowe kilka minut. Masę jajeczną połącz z mieszanką suchych składników i masłem, zrób to bardzo delikatnie. Nie można mieszać zbyt długo, gdyż ciasto straci na puszystości. Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wylej na nią ciasto. Na górę wyłóż gęsto pokrojone na małe kawałki gruszki oraz orzechy. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i piecz ok 50-60 minut, do suchego patyczka.

Robiąc moje ciasto inspirowałam się przepisem ze strony Smitten Kitchen. 



10 komentarzy:

  1. No, nieźle wygląda. Pewnie smaczne bardzo. Ja tymczasem cytrynowe upiekłam w mocno uszczuplonym o trzy szyby w drzwiczkach piekarniku. Udało się, czyli piec jeszcze posłuży. U nas również bardzo ciepło i przyjemnie. Oby tak do wiosny. Pozdrowienia dla Was :))) od nas wszystkich :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak piekna pogoda o tej, zwykle zimnej i paskudnej, porze roku :) A ciacho wyglada przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robi na mnie bardzo pozytywne wrażenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. a u nas jeszcze tyle złotych liści i drożdżowe bułki się pieką...
    dużo udanych ciast na jesienne" melancholije"

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ciasto i bardzo ładne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. chce taki kawalek!!! pysznie sie zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  7. oj....moge sobie wyobrazic,ze przepyszne jest,pieklam pare dni temu (na dniach na blogu) czekoladowe z gruszkami,to znam ten smaczek....) wspaniale wyglada!!!!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To jest przepiękne! Chyba czas zacząć piec ciasta :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...