wtorek, 30 sierpnia 2011

Makaron w sosie pomidorowym z bakłażanem i mozzarellą. Mój ulubiony.

Przygotowując dzisiejszy obiad zdziwiłam się, że przepis na niego nie pojawił się jeszcze na blogu.
Uwielbiam ten sos do makaronu, jest cudownie kremowy i aromatyczny, no i ta roztapiającą się w nim kusząco mozzarella!
Przepis pochodzi z książki Jamie'go Olivera pt. "Moje obiady", mojej ulubionej książki tego przesympatycznego kucharza z Wielkiej Brytanii. Od kiedy ją nabyłam, robię ten makaron wciąż i wciąż i za każdym razem zajadam go mrucząc pod nosem z przyjemności. Ach, co tu dużo mówić, polecam!

P.S. Mam wrażenie, że bakłażan jest nieco niedocenianym i często omijanym warzywem. Ja sama w sezonie częściej przygotowuję coś z cukinią albo papryką. Ten przepis sprawi, że spojrzycie na niego nieco bardziej przychylnym okiem, zapewniam!

Makaron w sosie pomidorowym z bakłażanem i mozzarellą 
zaadaptowany przepis Jamie'go Oliviera

Składniki: (na 4 porcje)
1 bakłażan (dojrzały i jędrny)
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
cebula, drobno posiekana
2 puszki pomidorów pelati
1 łyżka octu balsamicznego
pęczek świeżej bazylii, osobno listki i łodyżki (posiekane)
4 łyżki śmietany kremówki (pominęłam)
500 g makaronu (najlepiej penne albo rigatoni, ja tym razem użyłam casarecce-bardzo go lubię)
200 g mozzarelli
starty parmezan

Przygotowanie:
Bakłażana pokrój na kostkę o boku ok 1 cm. W rondlu rozgrzej oliwę (4-5 łyżek), wrzuć bakłażana, dobrze zamieszaj i smaż na niewielkim ogniu 7-8 minut. Dodaj czosnek i cebulę. Kiedy lekko sie zarumienią dodaj pomidory, ocet balsamiczny, zamieszaj, dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekane łodyżki bazylii i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut, aż stworzy się pyszny kremowy sos. Na końcu możesz dodać śmietanę.

W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj makaron. Odcedź pozostawiając trochę wody z gotowania w garnku. Wrzuć do niego z powrotem makaron. Dodaj sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj pokruszoną mozzarellę. Zamieszaj przez ok. pół minuty, aż lekko się rozpuści. Podawaj posypany startym parmezanem.
Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Wyglada smakowicie! Mowisz, ze ten sos taki kremowy i pyszny? Jako zapalona makaroniara koniecznie musze wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No kurde, jestem na diecie >.<

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej, ojej, ojej!
    co za smakołyki!


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ϻy partner and I ѕtumbleԁ ovеr
    here different wеbsite and thought Ӏ should check things out.
    I like ωhat I see sο now i'm following you. Look forward to looking into your web page yet again.
    my page > http://instagram-promoter.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis wypróbowałem u siebie, wyszła rewelacja :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...