Alzacja to region, w którym spedziłam swoje pierwsze lato we Francji. To tam odkryłam cukiernie z moich snów oraz wspaniałe białe wina.
To także miejsce wyjątkowe na kulinarnej mapie Francji. Nie wydaje się to oczywiste, ale to właśnie tam znajdziemy licznych szefów kuchni szczycących się gwiazdkami Michelin. To w Alzacji wychował się słynny Pierre Hermé-"Picasso cukiernictwa" i "magik smaków", jak ochrzciły go media.
Wspominając smaki Alzacji, postanowiłam upiec klasyczną dla tego regionu tartę z czerwoną porzeczką. Mieszkając w Lotaryngii, czyli "po sąsiedzku", mam to szczęście, że mogłam ją zrobić z prawdziwymi alzackimi porzeczkami.
Tarta ta zawiera też typowy dla tego regionu dodatek w postaci Eau de Vie. To mocny alkohol owocowy, bardzo podobny do niemieckiego Schnappsa. Moja Eau de Vie pochodzi z Lotaryngii, gdzie jest równie popularna, a ta najbardziej słynna robiona jest z mirabelek.
Tarta jest pyszna, słodki krem migdałowy cudownie równoważy kwaśny smak porzeczek. Polecam!
Tarta z czerwonymi porzeczkami-Tarte aux groseilles (kansistriwel tàrt)
na podstawie tego przepisu.
Ciasto kruche na spód:
250g mąki
1 jajko
100g masła
50g cukru
szczypta soli
Nadzienie:
400g czerwonych porzeczek
100g mielonych migdałów
100g cukru
25g mąki
2 jajka
1 łyżka Eau de Vie z mirabelek (lub innej, lub schnappsa)
2 łyżki mleka
Przygotuj ciasto kruche, zagniatając szybko wszystkie składniki. Owiń je folią i wstaw do lodówki na 3 godziny.
Wylep nim formę na tartę o średnicy 25-28cm. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Umyte porzeczki wysyp równomiernie na przygotowany spód. Teraz zajmij się kremem. Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z cukrem, aż powstanie biały, gładki krem. Dodaj zmielone migdały, mąkę i eau de vie. Dokładnie wymieszaj, dodaj mleko i wymieszaj ponownie. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ją w krem. Przygotowaną masę wylej równomiernie na porzeczki. Piecz około 40 minut. Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem. Smacznego!
pysznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłednie :D
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie! porywam kawałek
OdpowiedzUsuń