Z wielu mniej lub bardziej ważnych powodów nie było mnie tu już bardzo długo. Zbyt długo i obiecuję poprawę.
Dziś nie mogę sobie odmówić przyjemności stworzenia wpisu z dedykacją. Urodzinową.
Moja droga R., wiem, że nie wpadniesz do mnie na to ciasto, ale przesyłam Ci tyle ciepła i słodyczy, ile byś w nim na pewno znalazła.
Ech, czasami trzeba być bardzo daleko, żeby docenić tych najbliższych...Wszystkiego najlepszego!
Ciasto biszkoptowe z truskawkami.
przepis Liski:
4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
2 łyżki wody
1 łyżka octu
ok 300 g truskawek
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C.
Jajka ubić z cukrem ok. 3 minut. Dodać pozostałe składniki, a na końcu mąkę z proszkiem.
Okrągłą formę do ciasta o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Wlać ciasto, na nim wyłożyć truskawki. Piec ok. 40 minut do t.zw. suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Piekny wpis i fajne ciasto...czekam na wysyp truskawek bo u mnie jeszcze ich nie ma:(
OdpowiedzUsuńzapowiada się pysznie z tymi truskawami!
OdpowiedzUsuńTo ciasto z gatunku tych które są ponadczasowe i zawsze pyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)