piątek, 11 marca 2011

Zupa-krem z pora. Najlepsza.

To jedna z najsmaczniejszych, o ile nie najsmaczniejsza zupa-krem jaką do tej pory jadłam. Naprawdę, zachwyciłam się tym przepisem i na pewno na stałe zagości na moim stole. Myślę, że na delikatny smak zupy miało wpływ to, że użyłam młodych, niewielkich porów. Zupy-krem to klasyka kuchni francuskiej i najlepiej smakują z dodatkiem chrupiącej bagietki. Polecam!
Przepis znalazłam tutaj.


Składniki na 4-6 porcji:
4 niewielkie pory, tylko białe części, pokrojone w plasterki
1 średnia cebula, posiekana
1 duży ziemniak
0,5 l bulionu warzywnego
ok. 0,5 l mleka
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

W dużym rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyłam cebulę, ok. 2 minuty. Dodałam pory, podsmażyłam kolejne kilka minut. Zalałam bulionem i gotowałam na małym ogniu pod przykryciem ok. 35 minut. Zdjęłam z ognia i zmiksowałam blenderem na gładki krem. Dodałam mleko, zamieszałam (ilość mleka zależy od tego jak gęsta ma być wasza zupa, ja dodałam ok. 0,5 l). Podgrzałam ponownie.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wczoraj tez robiłam zupę krem z pora:D Skład był podobny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna rozgrzewająca miseczka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa krem najlepsza. A z taką bagietką jak w tle to już na pewno.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...