To jedna z najsmaczniejszych, o ile nie najsmaczniejsza zupa-krem jaką do tej pory jadłam. Naprawdę, zachwyciłam się tym przepisem i na pewno na stałe zagości na moim stole. Myślę, że na delikatny smak zupy miało wpływ to, że użyłam młodych, niewielkich porów. Zupy-krem to klasyka kuchni francuskiej i najlepiej smakują z dodatkiem chrupiącej bagietki. Polecam!
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki na 4-6 porcji:
4 niewielkie pory, tylko białe części, pokrojone w plasterki
1 średnia cebula, posiekana
1 duży ziemniak
0,5 l bulionu warzywnego
ok. 0,5 l mleka
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
W dużym rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyłam cebulę, ok. 2 minuty. Dodałam pory, podsmażyłam kolejne kilka minut. Zalałam bulionem i gotowałam na małym ogniu pod przykryciem ok. 35 minut. Zdjęłam z ognia i zmiksowałam blenderem na gładki krem. Dodałam mleko, zamieszałam (ilość mleka zależy od tego jak gęsta ma być wasza zupa, ja dodałam ok. 0,5 l). Podgrzałam ponownie.
Smacznego!
Wczoraj tez robiłam zupę krem z pora:D Skład był podobny:)
OdpowiedzUsuńpyszna rozgrzewająca miseczka.
OdpowiedzUsuńZupa krem najlepsza. A z taką bagietką jak w tle to już na pewno.
OdpowiedzUsuńProsto, smacznie i szybko ;)
OdpowiedzUsuń