wtorek, 15 lutego 2011

Lato w lutym. Makaron z pomidorkami cherry i świeżą bazylią.

Dzisiaj mam naprawdę dobry dzień. Po podłym poniedziałku, kiedy nic mi się nie udawało i cały dzień chodziłam warcząc po nosem, postanowiłam szybko to zmienić. I udało się! Dziś na zajęciach szło mi już zdecydowanie lepiej, udało mi się chwilkę porozmawiać z panią w piekarni (żeby nie było wątpliwości-po francusku!), nawet lunch na uniwersyteckiej stołówce był dziś zaskakująco dobry.
Chyba wszyscy tęsknimy już za latem, słońcem i kolorami. Wszystkim tym, którzy tak jak ja odliczają już dni do końca zimy, polecam ten przepis Jamiego Olivera. Makaron z czerwonymi i żółtymi pomidorkami cherry oraz świeżą bazylią. Jego prostota urzeka mnie za każdym razem. Jest tylko jeden warunek, aby ta potrawa się udała-pomidorki muszą być naprawdę dojrzałe i pyszne. Mi właśnie takie udało mi się kupić.
A Wam wszystkim przesyłam dużo ciepła. Oby do wiosny!



Składniki dla dwóch osób:
250 g makaronu spaghetti
pół ząbka czosnku, pokrojonego na cienkie plasterki
3-4 łyżki dobrej oliwy extra virgin
garść świeżej bazylii
pół łyżki octu z czerwonego wina
sól, świeżo zmielony pieprz,
opcjonalnie: garść startego parmezanu

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. A w czasie kiedy się gotuje, przekrój pomidorki na pół i wymieszaj je w misce z bazylią, czosnkiem, oliwą i octem. Mieszając, delikatnie pognieć pomidorki, żeby puściły troszkę swojego pysznego soku. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw na chwilę.
Ugotowany makaron wrzuć do miski z pomidorkami i dokładnie wymieszaj. Gotowe danie można posypać parmezanem. Równie dobrze smakuje na zimno jak i  na gorąco.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam pomidorki koktajlowe. Rzeczywiście lato w lutym - kolorowo i zdrowo.

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem na wielkie tak dla takiego makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uważam, że pomidorki cherry to jedyne pomidorki które jest teraz sens kupować, mają przynajmniej jakiś smak.

    Jak wrócę do mieszkania to też sobie coś z nimi zrobię, a co!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie lato. zimą..

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam! a te żółte pomidorki wyglądają jak małe słoneczka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...