Bardzo lubimy krewetki. Można z nich szybko i łatwo wyczarować prawdziwe pyszności. Tym razem skorzystałam (po raz kolejny i na pewno nie ostatni) z przepisu Liski, która jest dla mnie ogromną inspiracją. Wszystko od Liski mi smakuje i i tym razem nie było inaczej.
Z mojej ulubionej serii - obiad w 20 min:)
Makaron z krewetkami i sosem z suszonych pomidorów
cytuję za Liską:
5 suszonych pomidorów zalanych 1/2 szklanki gorącej wody i odstawionych na godzinę
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka sosu pomidorowego (dałam passatę)
250-300 g cienkiego makaronu (użyłam spaghetti razowego)
ok. 250 g krewetek
1/2 łyżki skórki z cytryny
3 łyżki soku z cytryny
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Kiedy pomidory zmiękną, należy je zmiksować na gładką pastę.
W szerokim rondlu rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojony czosnek i podsmażać ok. pół minuty (czosnek nie może zbrązowieć), następnie pomidory, sos pomidorowy, krewetki, odrobinę soli. Smażyć minutę.
Doprawić sokiem z cytryny. Odstawić na 2-3 minuty.
Połączyć z makaronem. Dokładnie wymieszać.
Podawać posypane skórką cytrynową.
Polecam!
i ja korzystam czasem z Liskowych inspiracji
OdpowiedzUsuńsą pyszne
i taki z pewnością ten makaron
krewetki.. jeszcze mi nieznane, ale wcale nie dlatego, ze nie mogę się do nich przekonac. nie było okazji.
wygląda pysznie :) szczególnie te krewetki...
OdpowiedzUsuń