czwartek, 25 marca 2010

Makaron. Szpinak. Mascarpone. Jamie.

Uwielbiam Jamie Olivera. Nic na to nie poradzę, kupuję go w całości. Szczególnie kocham jego inspirację kuchnią włoską. Nie ma nic lepszego niż makarony Jamie'go. Są cudownie proste, sycące i pyszne. Prawdziwy "Comfort Food". A ten przepis na tagliatelle ze szpinakiem i serkiem mascarpone już chyba nie może być prostszy:) Polecam!


Tagliatelle ze szpinakiem i serkiem mascarpone
500 g makaronu tagliatelle
oliwa
2 łyżeczki masła
2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
1/2 świeżo startej gałki muszkatołowej (ja świeżej nie miałam)
400 g  świeżego szpinaku, dokładnie wymytego i drobno pokrojonego
sól i pieprz
120 ml kremówki
150 g serka mascarpone
2 garście parmezanu

Ugotować makaron. Na patelni skropionej oliwy rozpuścić masło z czosnkiem i gałką muszkatołową. Wrzucić szpinak, dusić ok 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę i serek, dodać łyżkę wazową wody z gotowania makaronu. Wolno zagotować i ewentualnie jeszcze doprawić. Odcedzić makaron zostawiając odrobinę wody i wymieszać z sosem szpinakowym. Sos powinien być aksamitny, nie kleisty.
Podawać posypane parmezanem. Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...