niedziela, 14 lutego 2010

Przepyszny Sernik Waniliowy

Najlepszy jaki do tej pory zrobiłam. Delikatny, wprost rozpływa się w ustach. I do tego prosty w wykonaniu:) Prawdziwa rozpusta dla sernikowego skrytożercy. 
Przepis zaczerpnięty z blogu http://mojewypieki.blox.pl/html.




Składniki na spód ciasta:
225 g ciastek digestive
75 g masła
Ciastka dokładnie pokruszyć blenderem.
Miękkie masło wymieszać z pokruszonymi ciastkami.
W dno tortownicy (22 cm) wcisnąć masę z ciastek, schłodzić pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
120 g cukru pudru
225 ml śmietany kremówki
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Wylać na spód.
Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC, najlepiej od góry przykryć folią, by pozostał biały.
Schłodzić, najlepiej przez całą noc.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. no wyglada przepysznie:)) a pomysl swietny !x

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam! jadłam! przepyszny, do dzisiaj pamiętam:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ha, to nie ten:) lepszy;) przepis do wielokrotnego powtórzenia, więc na pewno będziesz mieć okazję spróbować:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...