Autor przepisu zaleca podanie go ze słodkim serkiem mascarpone. Samo w sobie jest jak dla mnie wystarczająco dobre.
Ciasto:
170 g masła
170 g drobnego cukru
3 jajka roztrzepane
100 g mielonych migdałów
4 łyzki espresso lub mocnej kawy
100 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
60 g mąki
40 g jasnobrązowego cukru albo demerary
40 g masła
Utrzyj dokładnie masło z cukrem, po czym dodawaj po jednym jajka, cały czas ucierając mikserem masę.
Dodaj espresso, migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
Przelej masę do tortownicy i posyp kruszonką. Piecz 50-60 minut do suchego patyczka. Pozwól ciastu wystygnąć przed wyjęciem z formy. Ostudzone posyp cukrem pudrem.
Ciasto długo pozostaje świeże.
Smacznego!
Przy takim cieście to raczej trudno oszacować czy długo pozostaje świeże, bo zaszybko znika ;p
OdpowiedzUsuń