I robi się je szybciej niż może się wydawać. W moim wypadku - po pracy, na kolację we dwoje.
Polecam bardzo, bardzo.
Muszle z nadzieniem z 4 serów zapiekane z sosem pomidorowym
składniki na 4 porcje:
- ok 200 g makaronu muszle (Conchiglie)
- 1 kulka mozzarelli
- 75 g ricotty
- 50 g gorgonzoli
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 1 puszka pomidorów
- sól, pieprz, oliwa, ocet balsamiczny
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Przelej zimną wodą. Odłóż.
Przygotuj nadzienie, wymieszaj wszystkie sery - rozdrobioną mozzarellę, gorgonzolę, parmezan i ricottę.
Pomidory przelej do miski, jeśli są w całości, pokrój je wcześniej na małe kawałki. Dopraw solą, pieprzem, dodaj suszony rozmaryn i 1 łyżeczkę octu balsamicznego. Wymieszaj. Wylej sos na dno dużego naczynia żaroodpornego. Nadziej muszle masą serową, ułóż gęsto obok siebie na sosie pomidorowym. Posyp lekko parmezanem i polej niewielką ilością oliwy z oliwek.
Zapiekaj ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Podawaj nie zwlekając, gorące np. z rukolą.
Smacznego!
Na kolację we dwoje, powiadasz:):):)A do tego....co? Do picia oczywiście:)
OdpowiedzUsuńromantycznie wygladaja te muszle ;)
OdpowiedzUsuń