czwartek, 5 września 2013

Muszle z nadzieniem z 4 serów zapiekane z sosem pomidorowym

Danie, które nie ma sobie równych, prawdziwe jedzenie na pocieszenie.
I robi się je szybciej niż może się wydawać. W moim wypadku - po pracy, na kolację we dwoje.
Polecam bardzo, bardzo.























Muszle z nadzieniem z 4 serów zapiekane z sosem pomidorowym

składniki na 4 porcje:

  • ok 200 g makaronu muszle (Conchiglie)
  • 1 kulka mozzarelli
  • 75 g ricotty
  • 50 g gorgonzoli
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 1 puszka pomidorów
  • sól, pieprz, oliwa, ocet balsamiczny
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Przelej zimną wodą. Odłóż.
Przygotuj nadzienie, wymieszaj wszystkie sery - rozdrobioną mozzarellę, gorgonzolę, parmezan i ricottę.
Pomidory przelej do miski, jeśli są w całości, pokrój je wcześniej na małe kawałki. Dopraw solą, pieprzem, dodaj suszony rozmaryn i 1 łyżeczkę octu balsamicznego. Wymieszaj. Wylej sos na dno dużego naczynia żaroodpornego. Nadziej muszle masą serową, ułóż gęsto obok siebie na sosie pomidorowym. Posyp lekko parmezanem i polej niewielką ilością oliwy z oliwek.
Zapiekaj ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. 
Podawaj nie zwlekając, gorące np. z rukolą. 

Smacznego!




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...