niedziela, 17 czerwca 2012

Gâteau Opéra

Jest kilka takich deserów, które zasłużyły sobie na miano "klasyków" francuskiego cukiernictwa. 
Jest nim m.in. Fraisier, który robiłam niedawno i który bardzo Wam polecam. Jest nim z pewnością L’Opéra, elegancki przekładaniec, stworzony w 1955 roku w słynnej cukierni Dalloyau na część paryskiej L'Opera Garnier. 
Tradycyjnie Opéra jest prostokątna, składa się z trzech warstw biscuit joconde (czyli delikatnego migdałowego biszkoptu) nasączonego syropem kawowym, przekładanych kremem maślanym o smaku kawowym i czekoladowym ganache. Całość wieńczy polewa z gorzkiej czekolady. 
Podsumowując jej skład, Opéra jest ciastem na specjalne okazje. Ja od samego patrzenia na nią mam ochotę pobiegać. ;)
Opéra, którą zrobiłam nie jest może do końca taka jak we francuskich cukierniach, ale jestem zadowolona z efektu. Przeczytałam jakieś kilkanaście przepisów i stworzyłam taki, który byłby jednocześnie wierny oryginałowi i możliwy do wykonania w mojej małej kuchni bez specjalistycznego cukierniczego sprzętu. 


L’Opéra
Składniki na ok 8-10 porcji:

Biszkopt migdałowy:

  • 3 białka
  • 1 łyżka cukru
  • 150g zmielonych migdałów (bez skórek)
  • 130g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 35g mąki 
  • 20g roztopionego masła
Kawowy krem maślany:
  • 200g masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 3 łyżki mocnej kawy (ekspresso)
  • 180g cukru
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Czekoladowy ganache:
  • 250ml śmietanki deserowej płynnej 30%
  • 250g posiekanej gorzkiej czekolady, dobrej jakości
  • 20g miękkiego masła
Do nasączenia biszkoptu:
  • 50ml mocnej kawy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki ciemnego rumu

1. Biszkopt.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Moja miała wymiar 30cm/40cm.
Białka ubij z łyżką cukru na sztywną pianę. W osobnej misce wymieszaj mielone migdały, cukier puder, jajka. Ubijaj mikserem aż masa stanie się jasna i puszysta. Wmieszaj do niej mąkę, następnie bardzo delikatnie pianę z białek. Na końcu wmieszaj roztopione masło.
Wylej masę na przygotowaną wcześniej blaszkę. Rozprowadź równomiernie. Piecz ok 7-10 minut, uważając, żeby za szybko się nie spiekło. Wyjmij z piekarnika upieczony biszkopt, odstaw do wystygnięcia.

2. Krem maślany
Wymieszaj cukier z 30 g wody. Podgrzewaj w garnku, aż do ok. 120 stopni. Stworzy się gęsty syrop. Dodaj do niego ekstrakt z wanilii. Zdejmij z ognia. Jajko i żółtko rozmieszaj w misce. Dolewaj do nich powoli syrop, cały czas miksując. kiedy masa stanie się puszysta, odstaw ją na chwilkę do ostygnięcia. Dodaj masło i zmiksuj. Wlej kawę, dokładnie wymieszaj. Odstaw gotową masę do lodówki.

3. Ganache
Zagotuj w garnuszku śmietankę. Następnie wlej ją do miski z posiekaną czekoladą. Odstaw na 30 sekund i wymieszaj, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gęsta, gładka i błyszcząca. Dodaj masło, dokładnie wmieszaj. Odstaw do wystygnięcia.

4. Montaż ciasta
Biszkopt pokrój starannie na 3 równe prostokąty.
Pierwszy z nich posmaruj 1/3 kawy z rumem. Wyłóż równomiernie krem maślany. Przykryj drugim prostokątem z biszkoptu. Nasącz 1/3 kawy z rumem. Wyłóż warstwę czekoladowego ganache. Przykryj trzecim i ostatnim prostokątem. Posmaruj go resztą kawy z rumem. Górę ciasta przykryj resztą ganache.
Odstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Posyp dobrym kakao.
Operę tradycyjnie podaję się pokrojoną z prostokąty. Ciasto należy przechowywać w lodówce.

Bon Appétit!


19 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie i bardzo lubię kawowe desery

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten nie jest mocno kawowy, tak w sam raz, i bardzo smaczny ;) Pozdrowienia!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. No bardzo mniam, ja tak mam z kremami, że odpadam po jednym małym kawałku (nie to co Sernikojad!)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. dziękuję! może nie aż tak wykwitnie jak te z cukierni, ale bardzo się starałam :)

      Usuń
  4. Francuzi robią tak wymyślne desery :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Są w tym mistrzami! Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny ;)

      Usuń
  5. Piękne. Do wypróbowania w najbliższym czasie. Uwielbiam kawę i kawowe desery.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To w takim razie opera na pewno Ci posmakuje! Pozdrowienia ;)

      Usuń
  6. też byłabym zadowolona z takich pięknych słodkich efektów!

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacja! Moze i pracochlonne, ale za to jaki efekt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Maggie! Nie aż tak pracochłonne jak mogłoby się wydawać, ale trochę trzeba się wysilić ;) Serdeczności!

      Usuń
  8. Fantastyczny, tez się od jakiegoś czasu do niej przymierzam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, jak tylko się przymierzysz z przyjemnością obejrzę rezultaty na Twoim blogu ;) Dzięki, że wpadłaś! ;)

      Usuń
  9. Według mnie wygląda idealnie! :) W smaku musi być za to boski :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...