A ja ciągle w temacie czekoladowo-wiśniowo-kremowym.
Tym razem podzielę się z Wami przepisem na te oto urocze, mocno czekoladowe babeczki.
Trochę mi głupio, że znowu na słodko, ale cóż, ciągle ulegam swoim słabościom...
Te babeczki są świetną bazą do dekoracji i tworzenia różnych cupcake-owych wariacji. Ja lubię mascarpone, więc są z kremem mascarpone. I z wisienką, oczywiście. :)
składniki na 12 sztuk
70g miękkiego masła
120g cukru
1 duże jajko
110 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
40g kakao
80ml mleka
oraz:
150 g mascarpone
1-2 łyżki cukru pudru
Do dekoracji: świeże wiśnie lub inne owoce (opcjonalnie)
Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać jajko, ciągle miksując. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać po jednej łyżce do masy, ciągle miksując. Na końcu dodać mleko, zmiksować.
Papilotki wypełnić masą do 2/3 wysokości. Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wystudzić babeczki na kratce.
Serek mascarpone zmiskować z cukrem pudrem. Udekorować kremem wystudzone babeczki.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego! ;)
Cudnie wyglądają :) a jakie musiały być pyszne
OdpowiedzUsuńprzydałyby się takie pyszności na dzisiejszy, pochmurny dzień :)
OdpowiedzUsuńA ja tym razem czytając o babeczkach zasłuchałam się. Dobra muzyka :)))
OdpowiedzUsuńJakie słodkie babeczki :)
OdpowiedzUsuńojej,ojej!dla mnie trzy!!!
OdpowiedzUsuńJakie urocze! Wisnie + czekolada to zawsze dobry plan :)
OdpowiedzUsuńAle piękne i pyszne! Aż mam na nie chrapkę;)
OdpowiedzUsuńWyglądają szałowo!
OdpowiedzUsuńUściski:*
Wspaniale wyglądają :)
OdpowiedzUsuńCudnie się prezentują. :) Teraz mam skojarzenia ze słynną wisienką na torcie. ;)
OdpowiedzUsuńz mascarpone to dobry, sprawdzony zestaw, ładne!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńKiedy mam mało czasu piekę muffinki, ale kiedy mam ochotę poszaleć w kuchni zabieram się za klasyczne ciasto czekoladowe. Zaglądam wtedy na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/!/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/ Dzięki tym poradom mam pewność, że moje ciasto zawsze się uda. Polecam zajrzeć!
OdpowiedzUsuń