wtorek, 26 czerwca 2012

Babeczki czekoladowe z mascarpone

A ja ciągle w temacie czekoladowo-wiśniowo-kremowym.
Tym razem podzielę się z Wami przepisem na te oto urocze, mocno czekoladowe babeczki.
Trochę mi głupio, że znowu na słodko, ale cóż, ciągle ulegam swoim słabościom...
Te babeczki są świetną bazą do dekoracji i tworzenia różnych cupcake-owych wariacji. Ja lubię mascarpone, więc są z kremem mascarpone. I z wisienką, oczywiście. :)


Babeczki czekoladowe z mascarpone
składniki na 12 sztuk

70g miękkiego masła
120g cukru
1 duże jajko
110 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
40g kakao
80ml mleka

oraz:
150 g mascarpone
1-2 łyżki cukru pudru

Do dekoracji: świeże wiśnie lub inne owoce (opcjonalnie)

Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać jajko, ciągle miksując. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać po jednej łyżce do masy, ciągle miksując. Na końcu dodać mleko, zmiksować.
Papilotki wypełnić masą do 2/3 wysokości. Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wystudzić babeczki na kratce.

Serek mascarpone zmiskować z cukrem pudrem. Udekorować kremem wystudzone babeczki.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego! ;)


11 komentarzy:

  1. Cudnie wyglądają :) a jakie musiały być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. przydałyby się takie pyszności na dzisiejszy, pochmurny dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja tym razem czytając o babeczkach zasłuchałam się. Dobra muzyka :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie urocze! Wisnie + czekolada to zawsze dobry plan :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale piękne i pyszne! Aż mam na nie chrapkę;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudnie się prezentują. :) Teraz mam skojarzenia ze słynną wisienką na torcie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. z mascarpone to dobry, sprawdzony zestaw, ładne!
    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...