czwartek, 24 listopada 2011

Brazo de Reina czyli chilijska rolada z masą kajmakową

Tak się złożyło, że zarówno we Francji jak i w Polsce miałam szansę poznać fajnych Chilijczyków. 
W związku z czym, zawsze chciałam zrobić jakąś potrawę pochodzącą z tego pięknego kraju. 
Kilka dni temu spotkałam się z jedną z moich chilijskich przyjaciółek we Francji (która nawiasem mówiąc piecze genialne ciasta). Często rozmawiamy o jedzeniu i tym razem nie było inaczej, a nasza rozmowa skończyła się tym, że upiekłam właśnie to ciasto. Ten niezwykle popularny w Chile deser nazywa się "Braza de Reina" czyli ramię królowej. Do przełożenia rolady użyłam polskiej masy krówkowej, w Chile jej odpowiednikiem jest manjar, a we Francji confiture de lait. 
Słodkie, proste, pyszne :)


Brazo de Reina
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 70 g cukru pudru
  • 90 g mąki
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej (400g)

Jajka ubić z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia na jasną kremową masę za pomocą miksera (mi zajeło to ok. 5 minut). Delikatnie wmieszać drewnianą łyżką przesianą makę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Blachę o boku 28 - 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę biszkoptową, wyrównać. Piec około 10-12 minut w temperaturze 190ºC. Ściereczkę kuchenną wysypać cukrem. Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki, natychmiast zdjąć papier). Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu rozwinąć i wysmarować równomiernie kajmakiem, ponownie zwinąć. Przechowywać w lodówce, nawet do 7 dni.



10 komentarzy:

  1. Fajny, łatwy przepis. Mam ochotę na takie lekkie ciasto, będę pamiętać o Twoim przepisie :) Jeden minus dla mnie: nie za bardzo potrafię zawijać roladę - czas potrenować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszna i w sam raz na tę porę roku. trzeba będzie ywpróbować po raz pierwszy. czy na blaszkę na papier do pieczenia można wylać, taką blaszkę co do piekarnika się wstawia, bo mam forme 24 x 18cm tylko

    OdpowiedzUsuń
  3. Dusiu, myślę, że tak, ciasto nie jest wysokie i nie ma być wysokie:) Spróbuj koniecznie, bardzo łatwo i szybko się ją robi!
    Crummble, najważniejsze jest, żeby szybko zwinąć ściereczkę z jeszcze gorącym ciastem, dzięki temu nie złamie się w trakcie zawijania kiedy już wystygnie. A reszta to już... pikuś:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna! Jest w niej kajmak, więc przepadłam;P
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. No, przecież to nasza rolada... Fajna. Ramię królowej bardziej mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  6. fajna rolada, musi być pyszna

    OdpowiedzUsuń
  7. Swietna nazwa, a rolada wyglada pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi byc przepyszna z takim nadzieniem. Ja jakoś nie moge sie przekonac do rolad...zawsze wydawały mi sie czasochłonne...

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaskółko, jak widać z Polski do Chile nie jest tak daleko...o czym miałam okazję się nieraz przekonać;)
    Kucharnia, Zauberi, Maggie, cieszę się, że Wam się podoba!
    Angie, tak się tylko wydaje, ten przepis ma u mnie etykietę "ekspresowo"!
    Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Niby takie proste, ale na podanie biszkopta z masą kajmakową w formie rolady jakoś do tej pory nie wpadłam ....a tak uroczo ona wygląda:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...