wtorek, 4 października 2011

Tarteletki figowo-migdałowe

...czyli ciąg dalszy przepisów z udziałem świeżych fig! Sezon na nie jest krótki, więc korzystam póki mogę.
Zostało mi kilka dojrzałych owoców i postanowiłam stworzyć z nich małe słodkie co nieco:)
Migdały i figi to małżeństwo doskonałe. Moje tartaletki mają wyraźnie migdałowy smak, nie są za słodkie, a figowy wierzch dodaje im nie tylko walorów smakowych ale i estetycznych.

Tartaletki figowo-migdałowe
ok. 6 sztuk

Ciasto:
150 g mąki
60 g zimnego masła
60 g brązowego cukru muscovado
1 jajko
szczypta soli

Nadzienie:
3-4 dojrzałe figi
8 łyżek zmielonych migdałów
80 ml mleka
1 jajko
20 g cukru

Masło połączyłam z cukrem, mąką, jajkiem i szczyptą soli, następnie szybko zagniotłam z nich gładkie ciasto. Włożyłam je do lodówki na ok. 30 minut. W miedzyczasie połaczyłam mleko z jajkiem, cukrem i mielonymi migdałami, mieszając, aż powstała gładka masa. Wylepiłam schłodzonym ciastem foremki na tartaletki wysmarowane wcześniej masłem. Rozlałam na nie równomiernie masę migdałową. Na wierzch wyłożyłam po kilka plasterków fig. Piekłam ok 20 minut w piekarniku nagrzanych do 180 stopni C.

9 komentarzy:

  1. Figi i migdały na kruchym cieście? Pyszności nad pysznościami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. figi zastapiłabym śliwkami i idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boskie! Mam nowy zapas fig w lodówce - takie tartaletki już mi się marzą!!!
    Uściski:)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudnie wygladaja!!!!poprosze o jedna,albo chociaz pol :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Asz te figi, których wciąż nie ma i nie ma...
    A z migdałami - pyszne - robiłam ciasto z tymi dodatkami w zeszłym roku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę zdobyć świeże figi!;) Te tartaletki na pewno są przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknie wyglądaja ...a jak muszą smakować ....nie umiem sobie nawet wyobrazić:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...