Z drugiej strony od jakiegoś czasu kusi mnie, żeby zrobić ciasto lub ciastka z kaszy mannej. Widziałam w internecie sporo przepisów kuchni marokańskiej, czy algierskiej, gdzie robi się takie ciasta i ciasteczka.
Jak połączyć dwa kulinarne pragnienia w jeden prosty przepis? Oto moje rozwiązanie, w postaci pysznych babeczek z kaszy mannej z ekspresowym musem jabłkowym.
Babeczki z kaszy mannej
6 sztuk
- 1/2 szklanki kaszy mannej
- 2 jajka, osobno żółtka i białka
- 2 łyżki cukru
- paczka cukru waniliowego
- szklanka mleka
Mus jabłkowy
- 3-4 jabłka
- 2 łyżki cukru, lub więcej (do smaku)
Żółtka utrzeć z cukrem, do białości. Dodać kaszę manną, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy. Przelać masę do foremek jak na muffinki. Piec około 20 min, na złoty kolor, w temperaturze 180 stopni C. Upieczone babeczki wyjąć z foremek na talerz i równomiernie polać wrzącym mlekiem. Przykryć je drugim talerzem lub miską na kilka minut, aż babeczki wchłoną mleko.
Mus: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Gotować do miękkości z cukrem z dodatkiem kilku łyżek wody. Kiedy jabłka zaczną się rozpadać i będą miękkie, zmiksować je na gładki mus.
Aż mi się zachciało tego puszystego... :)
OdpowiedzUsuńŚliczne babeczki. Z chęcią skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńbabeczki wygladaja tak puszyscie i delikatnie, sa sliczne:)
OdpowiedzUsuńJak chmurki, musiały być przepyszne!
OdpowiedzUsuńPrzeuroczo wygladaja! Juz samo patrzenie na nie poprawia mi humor :)
OdpowiedzUsuńśliczniutkie
OdpowiedzUsuńWygladaja delikatnie jak chmurki.... Super!
OdpowiedzUsuńa ta kasza manna ma być ugotowana czy nic się z nią nie robi i po prostu się daje?
OdpowiedzUsuńWitaj Anonimowy :) Taka normalna, nie trzeba wcześniej nic z nią robić. Babeczki wchłoną mleko, dzięki temu nie będą suche. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń