czwartek, 15 września 2011

Najlepsze i najprostsze lody czekoladowe (i to bez użycia maszyny!)

Już w tytule nie ukrywam swojego entuzjazmu, bo te lody przeszły moje najśmielsze oczekiwania.
Ze względu na to, że nie jestem szczęśliwym posiadaczem maszyny do produkcji domowych lodów, ciągle poszukuję przepisów, które jej nie wymagają. Próbowałam już miksowania w trakcie mrożenia, lody były smaczne, ale konsystencja, jak dla mnie, nigdy nie była taka jak trzeba. A ja chciałam lodów kremowych, miękkich, jak w najlepszej lodziarni. I stało się. Znalazłam przepis Davida Lebovitza, specjalisty od deserów i autora książki "The perfect scoop" (o lodach właśnie), na lody czekoladowo-bananowe. W oryginalnym przepisie należało użyć likieru Baileys, ja zastąpiłam go adwokatem. Naprawdę robi się je w 5 minut, a może nawet krócej. Nie trzeba mieszać ani miksować, kiedy lody spokojnie mrożą się w zamrażarce. A efekt...już się chyba domyślacie, rewelacja! Polecam, spróbujcie koniecznie! Mają chyba tylko jedną wadę, ze względu na sporą zawartość alkoholu, są to lody raczej dla dorosłych. Ale to właśnie alkohol sprawia, że są tak miękkie i kremowe. Autor przepisu zapewnia, że lody można bez obaw przechowywać kilka tygodni w zamrażalniku. Nie sądzę jednak, żeby wytrwały dłużej niż dobę ;)

P.S. Bardzo trudno robi się zdjęcia lodów!


Lody czekoladowo-bananowe z adwokatem
ok. 6 gałek

55 g gorzkiej czekolady
6 łyżek mleka
6 łyżek adwokatu (baileysa lub innego likieru o podobnej zawartości alkoholu, poeksperymentujcie!)
1 dojrzały banan, pokrojony na małe kawałeczki
1 łyżka ciemnego rumu

Czekoladę należy rozpuścić w garnuszku z mlekiem. Zdjąć z ognia, dodać banana, likier i rum. Zmiksować wszystko na gładką masę. Wlać do plastikowego lub metalowego pojemnika, przykryć. Wstawić do zamrażalnika na minimum 4 godziny, po których mamy gotowe pyszne, kremowe lody. Smacznego!

13 komentarzy:

  1. A wiesz, że dziś przeglądałam podobny przepis - z kremówką - chciałam je zrobić:), ale zostawiam na przyszły tydzień. A takie lody z bananem muszą smakować nieziemsko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie mam maszynki do lodów,a lody robię .
    Niektórzy nie wierzą,że bez maszynki można...
    Jesteś kolejnym przykładem i Twoje pyszne lody!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też robie lody bez maszynki i nawet bez miksowania ....mozna i są pyszne ...a takich z bananami jeszcze nie jadłam:) pyszne muszą byc:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  4. ale super!! wprawdzie mam maszyne,ale szukalam przepisu na dobre czekoladowe lody i widze,ze chyba znalazlam :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo podoba mi się ten przepis. Lody prezentują się niesamowicie apetycznie. Skoro kremowe, to już je lubię.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja również poszukuje dokładnie takiego przepisu jak Ty...z braku maszyny. Już nawet czasem próbuję udawać, ze mimo kryształków są dobre... Kurcze, tylko jest jeden problem..ja z bananami się nie lubię... Może da się jakoś bez? :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie pyszne lody i tylko 6 gałek mam zrobić???
    Zapisałam, podwajam składniki i robię:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewelajna, no to czekam na Twój przepis, jeśli bez maszyny, to chętnie wypróbuje!:)
    Amber, otóż to! da się! Pozdrawiam!
    Jolu, ja będę eksperymentować dalej z innymi smakami, w tych bardziej niż banany czuć czekoladę i likier, spróbuj koniecznie!
    Gosiu, ja jestem w nich zakochana, ciekawa jestem Twojej opinii!:)
    Haniu-Kasiu, ja też uważam, że ten przepis jest wyjątkowo fajny, dziękuję za odwiedziny!:)
    Escapade Gourmande, spróbuj, smak bananów nie jest aż tak wyraźny, a owoc nadaje lodom słodyczy i tekstury, więc nie wiem jak poradzić sobie bez niego...może jednak się przekonasz?:)
    Monisiu, dzięki:) Tak, jest wyjątkowo prosty i w tym cała radość:)
    Sowa_nie_sowa, ponieważ nie wszystkie moje lodowe eksperymenty były w 100% udane, próbuje najpierw z mniejszą ilością składników, ale następnym razem zdecydowanie podwoję składniki! Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za komentarze:)

    OdpowiedzUsuń
  9. są takie cudowne i tak pysznie o nich piszesz, że już ma się ochotę pobiec do kuchni i je zrobic..

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciemny rum. Znowu czegoś nie wiem:( Czy on jest konieczny? Może być ten zwykły?

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaskółko, zwykły czyli przejrzysty (biały)? hmmm...możesz spróbować, choć ciemny rum ma lepszy, mocniejszy aromat dlatego często stosowany jest w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  12. super :) lody czekoladowo-bananowe uwielbiam, ale takich z alkoholem jeszcze nie próbowałam, a muszą być świetne :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...