niedziela, 28 sierpnia 2011

Zupa z dyni z porem i ziemniakami

Klimatów wczesnojesiennych ciąg dalszy. Staje się jeszcze bardziej niż zwykle sentymentalna. To będzie moja pierwsza jesień we Francji. Zniknie część turystów, którym lubiłam machać z okna i którzy obserwowali nas z zaciekawieniem kiedy wchodziliśmy do domu z poranną bagietką. Dzieciaki wrócą z wakacji, a studenci do nauki i do przesiadywania w barach wokół placu Stanisława. Odpłynie cześć barek zacumowanych w Port de Plaisance. Będzie znowu inaczej.

Zatęskniłam nagle za zupą z dyni. Za jej słodyczą, ciepłem, kolorem. A ponieważ dla mnie warzyw nigdy za wiele, tym razem zrobiłam ją z dodatkiem pora i ziemniaków.

Zupa dyniowo-porowo-ziemniaczana

4 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
1 por, pokrojony w plasterki
4 szklanki bulionu
2 ząnki posiekanego czosnku
łyżeczka kurkumy
sól, pieprz
4 łyżki oliwy

Do podania do wyboru:
crème fraîche/oliwa/świeżo zmielony pieprz

W dużym garnku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej 2-3 minuty czosnek i pora, uważając by ich nie przypalić.
Dodaj dynię i ziemniaki, kurkumę, pozostaw chwilkę na ogniu, zamieszaj. Zalej bulionem. Gotuj do miękkości, ok 25 minut. Zmiksuj na krem, dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym chlebem.




3 komentarze:

  1. zewsząd atakują zupy z dynii, a ja wciąż nie mogę się zebrać ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wróciliśmy :) W fajnych "klimatach" mieszkasz. czasem brakuje mi "takich" ludzi i takich miejsc. Z przepisu skorzystam- dziękuję. Uściski dla Was.

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne francuskie klimaty!
    zupę z dyni bardzo lubię, choć u nas królują jeszcze na straganach arbuzy... to powoli wkradają się śliwki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...