Ten przepis jest tak banalny, że każdy, nawet osoba, której wydaje się, że ma dwie lewe ręce w kuchni, na pewno odniesie sukces. Aby zrobić to ciasto potrzebne jest Wam jakieś 10 minut. Wystarczy tylko wszystko dokładnie zmiksować. Nie lubicie zmywać? Nie ma problemu, użyjecie tylko jednej miski.
Gwarantuje Wam, że zrobicie tym ciastem furorę i wszystkim będzie smakować (no, chyba że ktoś nie lubi nutelli-czy ktoś nie lubi nutelli?!). Ale miejcie na uwadze, że może się okazać, że po spróbowaniu jednego kawałka, trudno Wam będzie się nim bezboleśnie podzielić...;)
- CIASTO CYNAMONOWE Z NUTELLĄ
- (przepis ze strony BBC, lekko zmodyfikowany)
- Składniki:
- 175g miękkiego masła
- 150g cukru
- 3 jajka
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki mleka
- 3-4 łyżki nutelli
- garść groszków czekoladowych lub grubo posiekanych orzechów laskowych
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia (użyłam keksówki, można w zamian użyć małej tortownicy). Za pomocą miksera wymieszaj masło, cukier, mąkę, jajka, proszek do pieczenia, cynamon i mleko. Ucieraj kilka minut, do uzyskania puszystej masy.
2/3 ciasta wylej do foremki, wyrównaj. Na górę łyżeczką wyłoż nutellę, tworząc "plamy", potem lekko ją rozprowadź na pomocą np. noża. Przykryj równomiernie resztą ciasta.
Na górę wysyp garść groszków czekoladowych lub grubo posiekane orzechy laskowe.
Piecz ok 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw ciasto na 10 minut przed wyjęciem go z foremki.
Ciasto można przechowywać do 7 dni, jeśli zawiniemy je w folię spożywczą.
Smacznego!